Koninklijke onderscheiding voor Oegstgeestenaar Kees Brenkman | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Burgemeester Emile Jaensch feliciteert Cees Brenkman met zijn Koninklijke Onderscheiding. | Foto Wil van Elk
Burgemeester Emile Jaensch feliciteert Cees Brenkman met zijn Koninklijke Onderscheiding. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Koninklijke onderscheiding voor Oegstgeestenaar Kees Brenkman

  Human Interest

Afgelopen vrijdag, 29 juni, ontving Oegstgeestenaar Kees Brenkman een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Emile Jaensch.

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens het symposium '25 jaar opleiding KNO' in het Kamerlingh Onnes Gebouw aan Steenschuur in Leiden. Kees Brenkman (KNO arts) ging met pensioen en nam deze dag ook afscheid. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje- Nassau.

KNO

"Voordat u gegrepen werd door het KNO vak, was u, laten we het maar zeggen zoals het toen was, op zijn minst wat 'zoekende'. Op de middelbare school kon u uw draai niet zo goed vinden. U bleef zelfs twee keer zitten. Uw ouders en grootouders keken tijdens die periode wat twijfelachtig toe. Het zou toch wel goed komen met 'onze kleine Kees'?" sprak burgemeester Emile Jaensch aan het einde van de bijeenkomst. "En wij weten: het is goed gekomen met Kees en hoe. Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht ging u medicijnen studeren en werd aangenomen bij de opleiding Keel-, neus- en oorheelkunde door professor Schmidt. Uw proefschrift zag in 1982 het licht en u meneer Brenkman, zag zelf ook het licht. U kwam tot bloei en die bloei is altijd gebleven. Tot op de dag van vandaag. Daarom ben ik vandaag ook hier.
Nationaal en internationaal wordt u als autoriteit op het gebied van KNO gezien en gevraagd. Iedereen weet u te vinden. Na uw promotie bent u verbonden geweest aan de Afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde van het Academisch Ziekenhuis in Leiden. U bent daar zowel chef de polikliniek als chef de kliniek geweest."

Kees Brenkman heeft zich vele jaren achtereen zich hard gemaakt voor nascholingscursussen en bijeenkomsten om fouten en complicaties onder elkaar te bespreken. "Door uw inzet op dit terrein is de kwaliteit van de hele specialisatie KNO omhooggegaan."

Collega's en patiënten noemden Brenkman onder andere 'efficiënt en aimabel', 'intense gedreven om mensen beter te maken', 'opbouwend en duidelijk', 'empathisch' en een 'kritische en analytische onderzoeker'.
Tot op de dag van vandaag geeft Brenkman trainingen en verzorgt hij scholingen. "U komt hiervoor regelmatig extra opereren of coachen in uw vrije tijd, puur om de kwaliteit van de opleiding te verhogen."

Eardrop

Kees Brenkman heeft zich ook ingezet voor de Stichting Eardrop. Deze stichting is opgericht met als doel het verzorgen van onderwijs van KNO-artsen, audiologen, en leraren van dovenscholen ten behoeve van kinderen met gehoorproblemen in Kenia en omringende landen.
"Vanaf 1994 tot op de dag van vandaag bent u als bestuurder in verschillende functies betrokken geweest bij de beroepsbelangencommissie en tal van organisaties die tot doelstelling hadden om Keel-, neus- en oorheelkunde nog beter, nog veiliger en nog professioneler te maken", sprak de Oegstgeester burgemeester. "Dat de KNO-zorg onder u flink is geprofessionaliseerd blijkt ook het verschijnen van het eerste landelijke KNO-opleidingsplan."
Verder is Brenkman vanaf 2014 actief binnen Rotary Oegstgeest en voorzitter van het collecte comité van de Nierstichting Oegstgeest.

"Meneer Brenkman, u bent zeer deskundig en erg goed in uw vak. U hebt zich altijd ingezet in het belang van de patiënten en het vak van KNO-arts is door uw toedoen verder geprofessionaliseerd. Het doet mij genoegen u mee te delen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd u voor alle voornoemde activiteiten, ontplooide initiatieven en verdiensten die zowel een nationale als internationale uitstraling hebben, te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau", sprak de burgemeester tenslotte, en speldde de versierselen op bij de Oegstgeestenaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>