Bloemenleggen bij het Halifaxmonument te nagedachtenis aan de slachtoffers.
Bloemenleggen bij het Halifaxmonument te nagedachtenis aan de slachtoffers. Foto: Wil van Elk

Tien jaar Halifaxmonument - Engelse en Canadese jongemannen herdacht

Historie

"We staan hier om zeven Engelse en Canadese jongemannen te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun Halifax-toestel zijn neergeschoten door een Duitse nachtjager", vertelde Caroline van Tongeren bij het Halifaxmonumentje in de middenberm van de Kleyn Proffijtlaan in Haaswijk op donderdagavond 23 mei, even voor achten. Het monumentje staat tien jaar op de plek waar zesenzeventig jaar geleden het toestel neerstortte.

Voormalig burgemeester Els Timmers-van Klink was tien jaar geleden bij de officiële plaatsing van het monument, en was ook bij de plechtigheid aanwezig.

Caroline van Tongeren hield een verhaal over de slachtoffers, hoe zij omkwamen, en zijn begraven op de begraafplaats bij de Groene Kerk. Ze memoreerde het feit dat het Halifax-toestel een van de vijfhonderd toestellen is die in Nederland nog in de bodem liggen. Ze vertelde hoe het toestel uit de vergetelheid in de jaren tachtig weer 'opdook', waarbij Dick Breedijk een grote rol speelde, hoe Dirk Megchelse jaarlijks herdenkingsbijeenkomsten hield op deze plek en hoe er uiteindelijk een monument werd geplaatst. Nu, tien jaar later, heeft Caroline van Tongeren zijn rol overgenomen.

Bojoura (zestien jaar) en Moïse (twaalf jaar) du Clou lazen een vers voor van Laurence Binyon, die Group Captain van het eenenvijftigste Squadron tien jaar geleden voorlas, en de namen van de gevallenen. De vele aanwezigen hielden plechtig twee minuten stilte waarna de aanwezigen langs het monumentje liepen en bloemen legden.

(Wil van Elk)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant