Afbeelding

Landgoed Oud-Poelgeest is in beweging

Historie

Wie landgoed Oud-Poelgeest deze weken betreedt, valt het op dat er op allerlei terreinen gewerkt wordt om het prachtige erfgoed nog meer tot zijn recht te laten komen, en de gasten er mooie, gedenkwaardige uren te laten beleven.

Het eerste dat opvalt: het kasteel ziet er iets bleker uit dan anders, en is een stukje breder geworden. Directeur Jan-Willem Besselink: "Veel bezoekers hebben in eerste instantie niet door dat het kasteel in de steigers staat, en afgezet is met een doek waarop een grote foto van het kasteel geprint is. Een mooi middel om je tóch in een historische omgeving te wanen." De steigers en doeken zijn nodig omdat het tijdens het schilderen van de voor- en zijgevel niet kouder mag zijn dan vijf graden Celsius. "Dus wordt er als het koud is, gestookt tussen het doek en de buitenmuur zodat er doorgewerkt kan worden. Dit is erg belangrijk, want eind maart moeten de steigers weer weg zijn."
De stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, waarvan Annelies Koningsveld voorzitter is, heeft kortgeleden uitgebreid aan tafel gezeten met de commerciële tak van het landgoed, die Jan Willem Besselink bestuurt. "Samen hebben we niet alleen een huur- maar ook een goede samenwerkingsovereenkomst gesloten. Als we van onze gezamenlijke kracht uitgaan, kunnen we dit mooie erfgoed bestendig de toekomst inloodsen", aldus Annelies Koningsveld. "Ik vind het nog steeds een eer dat wij door geld te verdienen dit unieke landgoed in stand kunnen houden", vult Jan-Willem Besselink haar aan.
De wat stillere wintermaanden (minder congressen, recepties en bruiloften) worden aangegrepen om aan veel projecten tegelijk te werken. Koningsveld: "We hebben, mede doordat we subsidie van de provincie Zuid-Holland kregen, de omgeving van Boerhaaves tulpenboom op kunnen knappen. Zou zijn er een aantal bomen verwijderd om meer licht te creëren, en zijn er sloten, waaronder de Noordgracht, uitgebaggerd. De bagger moest worden afgevoerd, dus dat was nog een hele klus."
In het najaar van 2018 werd er een dam met een toegangsweg naar de Kwaaklaan aangelegd. Op deze manier wordt een tweede ontsluiting van het landgoed gerealiseerd. Zo is het mogelijk het verkeer één richting op te laten rijden op het landgoed. "De oprijlaan, die ook historische waarde heeft, wordt enkel ingang. Het verkeer gaat via de nieuwe dam het landgoed uit, de wereld weer in. Dat geeft een veel veiliger en overzichtelijker situatie."
Omdat de oprijlaan en de andere wegen waar auto's rijden op het landgoed, zeer intensief zijn gebruikt, en de zijkanten afkalven door moeilijke inhaalmanoeuvres, moeten deze gerestaureerd worden. "We gaan de komende maand de bestaande wegbedekking van deze wegen, die vol hobbels en kuilen zit, verwijderen en er zandkleurig asfalt voor in de plaats leggen. Omdat er in de toekomst in maar één richting gereden zal worden, zullen deze wegen langer mooi blijven. De verlenging van de Boerhaavelaan, die langs het Koetshuis naar de tweede ontsluiting loopt, zal verhard worden met klinkers. Dit is flexibeler dan asfalt, waardoor aanpassing van de aansluiting op het in de toekomst (2019/2020) aan te leggen parkeerterrein mogelijk is."
In de buitenruimte zal ook de tuinmanswoning binnenkort worden gerestaureerd. "Daarnaast zijn twee van onze actiefste vrijwilligers, Ed Völker en Albert Harstra, bezig om de oude duiventil die in de hoteltuin stond, op te knappen."

Uitstralingsniveau

Ook in het hotel wordt er hard gewerkt om de uitstraling van het geheel naar een hoger niveau te tillen. "Alles hier in het Koetshuis en het hotel zal beter aansluiten bij het monumentale kasteel waar het bij hoort. Zo gaan we de lobby en de gangen aanpakken, maar ook de vergaderzalen boven in het Koetshuis. Ook de hotelkamers zullen meer historie gaan ademen; het kasteel staat immers centraal", aldus Jan-Willem Besselink.

(Willemien Timmers)

Via de Kwaaklaan is middels een dam een extra uitgang gecreëerd. | Foto Willemien Timmers
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant