Diaken Peter Winnubst, pastoor Rochus Franken en Els van Leuken bij het altaar.. |
Diaken Peter Winnubst, pastoor Rochus Franken en Els van Leuken bij het altaar.. | Foto: Willemien Timmers

Nieuw hoogaltaar voor H. Willibrordkerk

Geloof & Religie

Wie een viering in de H. Willibrordkerk meemaakt, heeft sinds deze maand een ander, prachtig uitzicht. Het oude orgel met zijn meer dan achthonderd pijpen dat centraal vooraan stond is afgebroken, en op die plaats is een monumentaal oud hoogaltaar opgebouwd.

‘De mystieke aanblik van het altaar zorgt voor meer bezinning’

Door Willemien Timmers

Het mooie hoogaltaar in Neogotische stijl is afkomstig uit de kapel van Mariënhaven in Warmond, en is ‘om niet’ verkregen. Rond 1930 moet het daar geplaatst zijn in de kapel van het Filosoficum, daar waar de studenten hun eerste twee jaar doorbrachten. “Ook bekenden hebben daar hun opleiding gehad, zoals kardinaal Simonis”, vertelt diaken Peter Winnubst. Een groot deel van de priesters voor de bisdommen Haarlem en Rotterdam werd hier tot 1967 opgeleid. Toen sloot het Groot Seminarie aan de Herenweg. “Het is nu waarschijnlijk voor het eerst dat het altaar in een parochiekerk gebruikt gaat worden.”

Helemaal zeker is dat niet, want het altaar dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw, en heeft eerst ergens in Duitsland een plekje gehad. Dat is onomstotelijk vast komen te staan omdat een stuk Duits krantenpapier op de achterkant van een beeld werd aangetroffen en de spelling van de heiligen die zijn afgebeeld, ook Duits is.

Het altaar is een Jozefaltaar, dat ooit waarschijnlijk deel uit heeft gemaakt van een driestel, waarbij dus ook nog een Hoofdaltaar en een Maria-altaar aanwezig zullen zijn geweest. Op het monument zijn naast Jozef, die als heilige centraal boven het altaar geplaatst is, ook voorstellingen te zien die fases uit het leven en lijden van Jezus Christus uitbeelden.

Een altaar is voor rooms-katholieke gelovigen een zeer heilige plaats, omdat daar de hostie tijdens de ‘consecratie’ door de priester, daadwerkelijk verandert in het lichaam van Christus. Sinds de jaren zestig gebeurt dit niet meer aan het hoogaltaar maar aan het altaar wat vooraan staat op het priesterkoor. De hosties die na de Eucharistieviering over blijven, worden wel bewaard in de ‘tabernakel’, dat zich in het hoogaltaar bevindt.

Omdat het oude orgel is afgebroken, is er tijdelijk aan de zijkant een electronisch orgel geplaatst. “In de loop van 2022 zullen we een ander orgel krijgen dat komt uit de Sint-Jozefkerk in Wassenaar die gesloten wordt. Een prachtig orgel met een mooie houten kast, dat hier prima past. Het is kleiner van formaat, maar heeft meer volume”, vertelt Els van Leuken.

Ook pastoor Rochus Franken is blij met het hele proces. “Het oogt nu veel rustiger voorin de kerk. De mystieke aanblik van het altaar zorgt voor meer bezinning. Dat is mooi. We hebben al veel positieve reacties van onze parochianen ontvangen, en zijn blij met alle ondersteuning die er was vanuit de beheercommissie en de pastoraatgroep.”

Op zaterdag 6 november wordt het altaar om 19.00 uur in gebruik genomen door bisschop Hans van den Hende van het bisdom Rotterdam. Gasten zijn daarbij van harte welkom.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant