Logo oegstgeestercourant.nl
De keuken van het museum. | Foto Marja Schakelaar
De keuken van het museum. | Foto Marja Schakelaar (Foto: Marja Schakelaar)

Herinneringsmuseum Van Wijckerslooth

‘Tegemoetkomen aan het welzijn van en herkenning bij de bewoners’ Hartelijk werd ik ontvangen door Isabella Rieken, teamleider Welzijn bij verpleeghuis Van Wijckerslooth-Marente.

Door Marja Schakelaar

Isabella introduceerde mij bij drie vrijwilligers van het Herinneringsmuseum. Dit museum bestaat inmiddels tien jaar. Het is een ruimte binnen het verpleeghuis die aan een doorgaande gang ligt. Zowel de grote ramen als de vitrines nodigen uit om alleen of met een familielid of mantelzorger eens binnen te lopen. De vrijwilligers staan op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur klaar om bezoekers te ontvangen en eventueel samen herinneringen op te halen aan de hand van de tentoongestelde voorwerpen.

Welzijn en herkenning

Het museum is ingericht met meubels en gebruiksvoorwerpen uit een gemiddeld huishouden van de jaren ’30, ’40 en ’50 uit de vorige eeuw. Het doel van het museum is tegemoetkomen aan het welzijn van en herkenning bij de bewoners, onder andere bij hen die meer en meer hun kortetermijngeheugen kwijtraken, maar nog wel herinneringen hebben aan hun verleden. Het motto van het Herinneringsmuseum is, in aansluiting op het eerste herinneringsmuseum dat Prof. Dr. Becker in Rotterdam oprichtte, ‘Verboden af te blijven’. Alles mag aangeraakt en vastgehouden worden.

Bij de inrichting van het museum is ook gedacht aan de andere zintuigen dan ‘zien’ en ‘voelen’. De koekoeksklok tikt en geeft op het hele uur zijn unieke geluid. De radio staat op een uitzending van Snip en Snap of op een hoorspel uit die tijd. De geur van een schepje Buisman in de handkoffiemolen is zeer herkenbaar, net als de petroleumgeur voor de lampen. Bij de haard een mand met hout, maar ook een turfblok en om de haard een rek met ‘drogende’ hemden en borstrokken. Een goed moment om met (klein)kinderen nog eens herinneringen op te halen over voorwerpen waar de jeugd van nu geen weet meer van heeft, maar de oudere nog met autoriteit over kan vertellen: wat is in hemelsnaam een borstrok of een mof.

Soms komen groepjes ouderen van buiten op bezoek en ook het Rijnlands Lyceum komt af en toe met een aantal leerlingen naar het museum. 

Willeke Alberti

Vanwege het recente 10-jarig jubileum van de naam Marente zal Willeke Alberti optreden bij alle locaties van Marente. Willekes repertoire staat garant voor nostalgische herinneringen, genieten van haar muziek en vooral uit volle borst meezingen. 

“Voelt u een connectie met het doel en motto van het Herinneringsmuseum, wilt u zich inzetten om een paar uur per week, twee weken of maand als vrijwilliger een rondleiding te geven of een gesprek met bewoners en hun begeleiders te voeren over vroegere herinneringen, meldt u zich dan bij mij,” meldde teamleider Welzijn Van Wijckerslooth, Isabella Rieken (Isabella.Rieken@Marente.nl).

In Van Wijckerslooth wonen ongeveer 160 bewoners, verdeeld over zes afdelingen. Ook is de dagbesteding en Revalidatie Marente hier gevestigd. Het middengedeelte is twee jaar geleden verbouwd om een fijne ontmoetingsplek te creëren voor bewoners, bezoekers en medewerkers. Nu is er een mooi restaurant, een echte koffiebar, een ontspannen loungegedeelte en een prachtige groene binnentuin. 

Meer berichten