Peter Sigmond, Karen Timmer en Arie van Bellen samen met de burgemeester voor het gemeentehuis. | Foto WT
Peter Sigmond, Karen Timmer en Arie van Bellen samen met de burgemeester voor het gemeentehuis. | Foto WT Foto: Willemien Timmers

Drie Koninklijke lintjes

Algemeen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Oegstgeester gemeentehuis reikte burgemeester Emile Jaensch, namens koning Willem-Alexander, afgelopen dinsdagmorgen, 26 april, drie onderscheidingen uit aan Oegstgeestenaren die zich in het bijzonder hebben ingespannen voor Oegstgeest en de medemens.

Arie van Bellen, Peter Sigmond en Karen Timmer-van Herwijnen werden met een smoes naar het raadhuis gelokt, of dachten elders een verjaardag te gaan bezoeken. De verrassing was er niet minder om. In de raadszaal werden in het bijzijn van familie en vrienden de versierselen door de burgemeester opgespeld. Beide heren werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de enige dame werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

“Deze bijeenkomst heeft wel een heel ander karakter dan een bruiloft, waarvoor u dacht naar het gemeentehuis te gaan”, sprak Jaensch tegen Arie van Bellen. “U die anderen altijd uw volle aandacht geeft bent vandaag aan de beurt om dat zelf eens te ondergaan.”

Van Bellen staat bekend als iemand die gezelligheid brengt, mensen aan elkaar weet te verbinden èn hen weet te enthousiasmeren voor de goede zaak. Hij is met hart en ziel een paardenliefhebber en is al sinds zijn achttiende betrokken bij de Stichting Beheer Renbaan Duindigt in Wassenaar. “Uw enthousiasme op de tribune tijdens de races kan niemand ontgaan. U bent niet alleen betrokken bij de Stichting Beheer Draf- en Renbaan Duindigt, maar ook ruim twintig jaar bij de Koninklijke Nederlandse Harddraverij- en Ren Vereniging. Daarnaast was u ook bestuurder bij de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport en nu nog steeds bij de daaronder vallende Fokkersvereniging.”

Als bestuurder van Duindigt heeft Van Bellen zich tot het uiterste ingespannen om de renbaan, met succes, te behouden, en een toekomst te geven. “Natuurlijk wilt u dat de door u gefokte dravers winnen. Uw paarden hebben al drie keer een derby gewonnen. Het succes komt niet aangewaaid. U hebt een uniek fokprogramma uitgedacht, waarmee u voorzichtig verder experimenteert.”

Lokaal zette Van Bellen zich ook in. Onder andere voor de Lionsclub en de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Ook bij de school waar zijn kinderen op zaten, de Gevers-Deutz Terweeschool, was én is Van Bellen vrijwillig betrokken. Zo was hij mede-initiatiefnemer van de Stichting Papa’s voor Pannenkoeken. “Tijdens het jaarlijkse evenement werd er, in combinatie met een veiling, soms wel 20.000 euro opgehaald. Zo kon de school worden voorzien van eigentijdse digiborden en laptops en werd het schoolplein gemoderniseerd.”

Ook LOHC kan al veertien jaar op Arie van Bellen rekenen. “Zelden was er een scheidsrechter die twee of drie wedstrijden per weekend wilde fluiten. U deed het. Daarnaast zet u zich in als lijncoördinator en coach. Ook binnen de hockeyvereniging bent u er weer in geslaagd om een netwerkgroepje tot stand te brengen. U kunt gewoon niet anders lijkt het.”

Peter Sigmond had zich verheugd op de 71e verjaardag van zijn schoonzus, maar werd in de auto gesommeerd toch maar een andere afslag te nemen. Een feestje voor hém, in plaats van voor een familielid.

“De Koninklijke Onderscheiding komt u toe vanwege uw vrijwillige inzet voor het culturele erfgoed van Nederland en de wijze waarop u daaraan vorm hebt gegeven. In de wereld van musea, diverse organisaties en uitgeverijen heeft u naast en na uw professionele werkzaamheden, op vrijwillige basis een belangrijke bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van geschiedenis en kunstgeschiedenis. Iemand met uw expertise en netwerk in de wereld van musea, uitgeverijen en archivistiek weet men altijd te vinden. Maar u laat zich ook graag vinden, want u vindt het leuk om uw kennis en kunde te delen.”

Burgemeester Jaensch noemde een lange, lange rij op aan activiteiten. Een greep hieruit:

Zo had Sigmond verschillende bestuurstaken bij de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis. Ook zette hij zich in voor de Leidse studentenvereniging Minerva. Hij nam in 1983 een belangrijk initiatief door de Stichting Archief Leids Studentenleven op te richten. Ook was Sigmond betrokken bij de samenstelling van het lustrumboek bij het tweehonderdjarig bestaan van Minerva

Sigmond was 1996 medeoprichter en begeleider van het project Atlas Mutual Heritage. “De door u opgezette database bevat een inventarisatie, inclusief beeldmateriaal, van plaatsen over de hele wereld, waar de VOC en de WIC in de 17e en 18e eeuw actief waren.” Ondertussen was hij ook nog lid van de Raad van Toezicht bij het Muiderslot, was hij actief bij Museum Singer Laren en de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaartmuseum. “Natuurlijk vind ik het als burgemeester mooi om te horen dat u ook het bestuur van onze lokale Historische Vereniging Oegstgeest van 2010 tot 2014 verrijkte met uw kennis.”

“En toen kwam misschien wel de voor u leukste – en zeker eervolste - vrijwilligersklus die geen mens geweigerd zou hebben, toch? U werd in 2010 gevraagd als bestuurslid van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Van Oranje-Nassau en De stichting Officiële Geschenken van het Huis van Oranje-Nassau. Naast al het werk, moet het een leuke beloning geweest zijn om met deze functie in aanraking te komen met de koninklijke familie en het paleisleven.”

Er leek geen einde te komen aan de opsomming van de vrijwillige activiteiten waar Peter Sigmond door de jaren heen inrolde. Hijzelf had ook zichtbaar plezier om de opsomming te horen.

“Mijnheer Sigmond, ik ben onder de indruk van uw bijdragen aan het Nederlandse culturele erfgoed. U hebt het altijd met hart en ziel gedaan, en nog steeds, dan is geen moeite te veel.”

Karen Timmer - van Herwijnen dacht dinsdag als ‘wensenvervuller’ op pad te gaan maar werd zelf in het zonnetje gezet. Haar zoon Steven bleek de drijvende kracht achter het aanvragen van het lintje.

“Mevrouw Timmer”, zo sprak Jaensch, “de belangen van kinderen, dat is de rode draad in het patroon van al uw activiteiten. Niet alleen van kinderen in Nederland, maar ook in Afrika.”

Karen Timmer begon van 2004 tot 2007 haar carrière als vrijwilliger bij Mytylschool de Thermiek als klasse assistent. “Dat deed u ongetwijfeld met hart en ziel, maar toen u in 2007 bij Make-A-Wish Nederland betrokken raakte als wensenvervuller voor zieke kinderen, had u uw roeping gevonden. Als onvermoeibare organisator en regeltante weet u werkelijk èlke wens te vervullen. Dat u ‘de mooiste baan op aarde hebt’, is een quote van uzelf.”

Ook op hockeyclub LOHC was Timmer actief, en was ze van 2008 tot 2017 vrijwilliger. “Begonnen als teammanager bij de D-groepen doorliep u alle lijnen binnen de vereniging. Met al die ervaring in de tas sprong u in 2013 loyaal in een acuut ontstaan bestuursgat. Dat maakte u vier jaar lang verantwoordelijk voor alle jeugdteams.” Daarnaast draaide zij er haar hand er niet voor om, om vijf jaar lang het schoolhockey-toernooi te organiseren. “Een medebestuurslid noemt uw inzet professioneel, betrouwbaar, gezellig en altijd met oog voor de mens.”

Tussendoor was Timmer ook nog ‘even’ twee jaar collectecoördinator van het KWF-kankerbestrijding. “Maar toen raakte u in 2017 betrokken bij Amref Flying Doctors. Met uw organisatietalent bleek u de juiste persoon om het ‘Wandelen voor Water’ evenement te organiseren. Sindsdien bent u bevlogen projectmedewerker en toont u zich een meester in fondsenwervende activiteiten.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant