Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Stine Jensen in de etalage van &#39;haar&#39; Rijnlandse Boekhandel. | Foto Willemien Timmers</p>

Stine Jensen in de etalage van 'haar' Rijnlandse Boekhandel. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Stine Jensen signeert nieuwste boek in etalage boekhandel

Afgelopen zaterdag, 6 februari, nam de in Oegstgeest opgegroeide schrijver en filosoof Stine Jensen plaats aan een tafel in de etalage van de Rijnlandse Boekhandel om haar nieuwe boek ‘Alles over wie ik ben’, te signeren voor alle Oegstgeester lezers.

Met veel plezier zette ze haar handtekening en een persoonlijke noot in elk van de boeken die boekhandelaar René Koek voor haar had klaargelegd. Een ‘thuiswedstrijd’ voor de in Amsterdam wonende filosofe. Haar moeder woont nog steeds in Oegstgeest, en haar hele kindertijd bracht ze er door. En van jongs af aan was ze al dol op boeken lezen. “We woonden hierachter in de Dahlialaan”, vertelde ze, terwijl ze het ‘zoveelste’ boek van de stapel pakte. “En als ik dan op zaterdag mijn vijf gulden zakgeld kreeg, dan rende ik naar de Rijnlandse Boekhandel om iets te lezen te kopen. Daarna kocht ik er een pakje rondo’s bij, om vervolgens heerlijk in huis te gaan zitten lezen.”

Jensen werd geboren in Denemarken en verhuisde met tien maanden naar Oegstgeest. Aan haar lagereschooltijd op De Springplank, en die daarna op het Rijnlands Lyceum heeft ze heel goede herinneringen.

“Ik weet nog dat ik met mijn tweelingzus Lotte meedeed aan de wedstrijd simultaan schaken hier in winkelcentrum Lange Voort.” Lachend: “Toen ik begreep dat de poedelprijs bestond uit een boekenbon zorgde ik er direct voor dat ik als eerste afviel.” Ook het penaltyschieten met Hans van Breukelen in het doel staat in haar geheugen gegrift. “Net als het tafeltennissen bij Sjaardema en het korfballen bi Fiks.”

Bijzonder is dat in al die jaren de Rijnlandse Boekhandel favoriet bleef. Zo zelfs dat ze er als jonge puber naar binnen stapte, en aan de toenmalig eigenaresse mevrouw Rozelaar vroeg of er niet een bijbaantje voor haar was bij de winkel. Tot haar verassing werd ze aangenomen om pennen en andere schrijfwaren te sorteren.

In die tijd begon ze ook al boeken te schrijven. “Vanuit de boekwinkel hier kreeg ik ook het adres van uitgeverij Kluitman. “Probeer het later nog maar eens’, kreeg ik van hen terug. Hoe leuk is het dat nu mijn boeken daar daadwerkelijk worden uitgegeven!”

Tussen allerlei herinneringen door noemde Stine Jensen nog die aan haar docent meneer Halin, die haar stimuleerde om niet alleen ‘De Vijf’-boeken te lezen, maar ook Jan Terlouw of Thea Beckman eens te proberen. “Van een door mij geschreven boekje gaf ik hem toentertijd een eerste exemplaar. Het leuke is dat ik die kortgeleden van hem terugkreeg. Terugkijkend kan ik zien hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die je talenten opmerken en met je meedenken. Dat is, ook in deze tijd, heel belangrijk!”

Uit de stapel boeken trok de dochter van Stine in de winkel drie exemplaren om, namens Dorpsmarketing Oegstgeest, gratis weg te geven. De gelukkige winnaars zijn Pedro Tetteroo, Anka Palenstijn en Ivo Visser.

Alles over wie ik ben gaat over jezelf kennen. Maar hoe weet je nou wie je bent? En of je jezelf kent? Dit prachtig uitgevoerde boek voor jong en oud is geïllustreerd door Marijke Klompmaker. Stine Jensen en zij werkten eerder samen aan Alles wat ik voel - Het grote emotieboek (ruim 13.000 exemplaren verkocht) en Alles wat was - Hoe ga je om met afscheid? (ruim 10.000 exemplaren verkocht).

(Willemien Timmers)

Meer berichten