Carla en Joris kijken reikhalzend uit naar de periode na 1 december.
Carla en Joris kijken reikhalzend uit naar de periode na 1 december. Foto: Wil van Elk

Vogelasiel in Oegstgeest stopt per 1 december

Algemeen

Per 1 december 2018 houdt het Vogelasiel aan de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest op met bestaan. "Ik wilde doorgaan tot mijn zeventigste", vertelt Carla van Steenbergen (65) die na het vertrek van de Dierenambulance in juli 2017 naar Leiden van de nachtdiensten af hoopte te zijn. "Maar zolang de opvang hier aan huis is, kom ik niet tot rust."

In 1985 kwam Carla in Oegstgeest wonen en daarmee kregen we een waardevolle vogelopvang en een Dierenambulance. Samen met haar jaren in Leiden, aan de Anna Palownastraat, staat de teller op vierenveertig jaar opvang en zorg voor dieren. Omdat ze op 1 december 1974 officieel begon, gaat Carla van Steenbergen door tot 1 december.

Carla's man uit haar eerste huwelijk werkte met vogels en dat was min of meer de aanleiding van een vogelopvang. In 1993 stond ze er alleen voor. In 1995 kwam Joris in haar leven. "Ik werkte met heel veel plezier aan deze uit de hand gelopen hobby", vertelt ze glimlachend. "Daarvoor werkte ik bij de Belastingdienst."

Al vanaf het begin in Oegstgeest kwamen er vrijwilligers om haar te helpen. Het Vogelasiel in Oegstgeest was officieel een leerbedrijf waardoor stagiaires en leerlingen van middelbare scholen, voor hun maatschappelijk stage, er terecht konden. Carla: "Daar heb ik, als een kruising tussen Ma Flodder en Majoor Bosshardt, intens van genoten. Ik vind het een voorrecht om met zoveel verschillende mensen te mogen werken. We hebben met onze wederzijdse inzet zat gekke dingen meegemaakt". Ondanks al die hulp was Carla sterk aan huis gebonden en konden ze pas de laatste jaren met heel veel kunst- en vliegwerk op vakantie naar Griekenland.

De Stichting ter ondersteuning van de Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden staat voor een pittige uitdaging. De opvang van vogels moet nu naar buiten de regio, in Alphen, Den Haag of Haarlem. Voorzitter Jaap van Meijgaarden meldt dat er met de gemeente Leiden wordt overlegd over een nieuw onderkomen voor zowel de dierenambulance als het vogelasiel: "We blijven op zoek naar een tijdelijke voorziening voor het vogelasiel, want dat is in alle opzichten het beste". (WvElk)

Uit de krant

Uit de krant