De glas-in-loodramen zijn weer 'thuis' in het gemeentehuis. | Foto Wil van Elk
De glas-in-loodramen zijn weer 'thuis' in het gemeentehuis. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Twee glas-in-lood-ramen terug in gemeentehuis

Algemeen

Wethouder Matthijs Huizing onthulde donderdag 11 oktober de glas-in-lood ramen die sinds kort in het gemeentehuis de ingang sieren. De twee gebrandschilderde voorstellingen zijn een deel van de acht voorstellingen die 'de burgerij van Oegstgeest' op 1 december 1949 schonk aan de gemeente.

De ramen met voorstellingen van Oegstgeester beroepen en bedrijven zijn geschonken bij de verbouwing/uitbreiding van het toenmalige gemeentehuis aan het Wilhelminapark. De schooljeugd schonken 'kinderramen' die boven elkaar hingen en dat paste niet op de beoogde plek.

Edward Dullaart van Atelier de L'art knapte de brandschilderingen op en verwerkte de voorstellingen in nieuwe glas-in-loodramen. "Dirk van Leeuwen heeft deze schilderingen indertijd gemaakt; hij was in dienst van mijn vader die zijn bedrijf had aan de Narmstraat in Leiden. Het was niet meer in allerbeste kwaliteit, ik heb de beschadigingen opgeknapt", vertelde hij en bevestigde dat er nog zes ramen op de zolder van de gemeentewerf liggen. "Ik heb er foto's van gemaakt!"

Een burgerij die nauwlettend toeziet hoe zij wordt bestuurd

Dankzij Saskia Batenburg en archivaris Carla de Glopper zijn de ramen 'herontdekt' en is er meer bekend over de geschiedenis ervan. Carla de Glopper vond in een Oegstgeester Courant een foto van de raadszaal waar de ramen hingen. Gerard Wuisman, voorzitter monumentencommissie, vertelde over het positieve advies over deze 'aanpassing' aan het monument.

De voorzitter van het comité uit de burgerij eindigde zijn speech destijds met de woorden: "Wie in de toekomst hier de voorzittershamer ook zal hanteren, wie de raadszetels zullen innemen, dat deze bestuurders steeds mogen beseffen dat rondom deze zaal een burgerij woont die nauwlettend toeziet hoe zij wordt bestuurd. Moge dit een goed en degelijk bestuur zijn. En laat men – van tijd tot tijd – dan ook het oog nog eens laten gaan langs de ramen die op heden 1 december 1949 door de burgerij aan de gemeente zijn aangeboden".

Op de foto Wethouder Matthijs Huizing met Paco Zuidhoek, projectleider van de gemeente, en Jos Roeffen. (Tekst en foto Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant