Inwoners en gasten poseren voor het honderdjarige Zendingshuis. | Foto Wil van Elk.
Inwoners en gasten poseren voor het honderdjarige Zendingshuis. | Foto Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Zendingshuis honderd jaar geleden geopend

Algemeen

De bewoners van het voormalige Zendingshuis in het Hendrik Kraemerpark vierden op 16 september het honderdjarig bestaan van het huis met een 'missie'. De school voor de zending sloot in mei 1999 haar deuren.

Marjoleyn Blaisse, bewoonster van het eerste uur na de vernieuwing van het complex en voorzitter van het Zendingshuis comité, plantte een rode beuk – fagus sylvatica 'atropunicea' – samen met de voor even teruggekeerde Professor Dr. Hendrik Kramer – geboren in 1888, met pensioen in 1955 en overleden in 1965 – in de persoon van Chrit Deckers. Ook onthulde hij een plaquette ter herinnering aan het eeuwfeest. Hij had in de wereld van de zendingen een grote naam en is dan ook niet verwonderlijk dat het Hendrik Kraemer Instituut zijn naam kreeg. Het huidige park draagt nog steeds zijn naam.

Presentatie

Genodigden uit Oegstgeest die als zendeling hun opleiding volgden in het Zendingshuis en voormalige medewerkers, burgemeester Emile Jaensch en leden van de Vereniging Oud Oegstgeest kregen in de Pauluskerk een programma aangeboden. Bewoner Jan Schmidt had een presentatie gemaakt van honderd jaar Zendingshuis. Met een groepsfoto voor het gebouw werd het feest ter herinnering vastgelegd.

Na een receptie op het binnenplein in het park genoten de bewoners van door Leo's BBQ uit Oegstgeest gepresenteerde hapjes van de barbecue.

'Nederlandsche Zendingsschool, stond op de gevel boven de entree. Het was een verbintenis tussen verschillende zendingsbedrijven toen het zich in 1917 vestigde in het gebouw aan de Leidsestraatweg in Oegstgeest. Later zouden er nog meer samenwerkingsverbanden ontstaan. Gezinnen werden daar voorbereid op hun taak in de tropen. Ook families die uit den vreemde kwamen verbleven er. Het was een heuse ontmoetingsplek voor zendelingen. Bij het sluiten maakte de Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk een boekje uit met de titel 'Herinneringen aan het Zendingshuis'. Het is een bijzonder boek, vol met herinneringen, geschreven door mensen die 'iets' met het unieke huis hebben.

In de oorlogsdagen vorderde de Duitse bezetter het gebouw en was er een tijdlang het Diaconessenhuis in gevestigd en zijn er diverse Oegstgeestenaren in geboren. Na de oorlog vertrokken er velen naar verre oorden.

(Wil van Elk)

Een gedenkplaquette werd onthuld. | Foto Wil van Elk

Uit de krant

Uit de krant