De laatste jonge ooievaar verlaat het nest met een duikvlucht. | Foto Frits van Dissel
De laatste jonge ooievaar verlaat het nest met een duikvlucht. | Foto Frits van Dissel Foto: Frits van Dissel

Jonge ooievaars verlaten het nest

Algemeen Natuur

Een voor een verlieten de drie jonge ooievaars, die met hun ouders op het nest op het Landje van Bremmer wonen, zondag 9 juli het nest.

Best wel even wennen om met je poten in het gras te staan. Binnenkort zal het gezin weer naar Afrika vertrekken.

In het midden van de jaren '70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit ons land. Met behulp van veel vrijwilligers heeft de Vogelbescherming via een reddingsprogramma met ooievaarstations voorkomen dat de soort als broedvogel in Nederland uitstierf. Intussen komt de vogel niet meer voor op de Rode Lijst, en zijn er zo'n 900 broedparen in Nederland.

Eén maal per jaar, in april, hebben ooievaars een legsel met drie tot vijf eieren. Deze worden in een dag of 34 uitgebroed. Daarna zitten de jongen nog een kleine twee maanden op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, zoals afgelopen zondag op het Landje van Bremmer gebeurde, worden ze nog één tot drie weken gevoerd door de ouders.

Hierna zullen 'onze' ooievaars samen met veel soortgenoten de trekroute via Spanje (Gibraltar) naar Afrika nemen. De meeste Nederlandse ooievaars trekken weg, maar minstens een vijfde overwintert in Nederland.

Bron: www.vogelbescherming.nl

De twee anderen waren al eerder naar beneden gevlogen. | Foto Frits van Dissel
De laatste jonge ooievaar verlaat het nest met een duikvlucht. | Foto Frits van Dissel

Uit de krant

Uit de krant