Afgelopen maandag werd in het raadshuis gediscussieerd over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers
Afgelopen maandag werd in het raadshuis gediscussieerd over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers

Regio houdt Oegstgeestenaren bezig

Algemeen

Opnieuw een volle zaal afgelopen maandagavond in het gemeentehuis. Een kleine honderd Oegstgeestenaren, inclusief de veel raadsleden, lieten zich informeren over de plannen voor bestuurlijke samenwerking in de regio tot nu toe. Ook uitten zij hun vragen en hun zorgen.

Door Willemien Timmers

De colleges van de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude) hebben kortgeleden het voorstel 'Verkenning bestuurlijke samenwerkingsvormen' aan hun gemeenteraden voorgelegd.
Deze verkenning bevat een analyse van uiteenlopende samenwerkingsvormen en een conceptvoorstel voor de toekomstige bestuurlijke samenwerkingsvorm voor de Leidse regio, namelijk het vormen van een Leidse regioraad. De verschillende vormen van samenwerking die de college's de revue hebben laten passeren: 'afstemming en overleg', 'taakoverdracht op maat', 'regioraad' en 'samengestelde gemeente', lopen van een lichte naar een zware vorm van samenwerking (fusie).
De keus van de vorm 'regioraad' maakte veel vragen los in de zaal. In de commissievergadering van donderdag gaf burgemeester Emile Jaensch reeds aan dat deze optie een compromis is. "Een regioraad, waarbij op concrete thema's als 'wonen en groen', 'vervoer en bereikbaarheid' en 'duurzaamheid' de samenwerking wordt aangegaan, leek de deelnemende college's de meest haalbare optie." "Het is de ideale vorm van samenwerken als je niet wilt herindelen," werd ook maandag gezegd.
Diverse hete hangijzers passeerden de revue, zoals de angst door Leiden overruled te worden. Jaensch herhaalde zijn eerder standpunt dat zijn ervaringen een dergelijke vrees niet bevestigen, maar een aanwezig oud-raadslid wees hem erop dat 'het recente verleden toch anders heeft geleerd'.
Veel 'wat als' vragen werden gesteld: 'Wat als Voorschoten vanwege een samenwerking met Wassenaar besluit met onze regio niet mee te doen?', 'Wat als er heibel in de regioraad komt', 'Wat als de regioraad zich niet aan zijn afspraken houdt' en tenslotte de hamvraag van een oud-wethouder: "Wat als we helemaal niets doen? Worden we dan een achterstandswijk?"
De burgemeester benadrukte dat het besluit over welke vorm van samenwerking bij de regio past nog genomen moet worden door de raad. "Deze avond is er niet voor niets, we moeten samen tot een oordeel komen." Niets doen leek de burgervader geen goed idee: "We hebben veel uitdagingen als de regionale bereikbaarheid, en grensoverschrijdende problemen als parkeerdruk en overlast van festivals. Daarin moeten we samenwerken." Een opmerking dat zaken evengoed wel voor elkaar komen deed zijn wenkbrauwen fronsen. "Denk nu eens aan een Rijnlandroute. Die komt er nu, maar het traject daartoe heeft zo'n zeventig jaar geduurd. Intensievere regionale samenwerking is nodig om sneller gezamenlijk besluiten te nemen."
Tot slot moedigde Emile Jaensch alle aanwezigen aan om in het voorliggende traject (pas ná de verkiezingen van maart 2018 wordt een definitief besluit genomen) vooral hun stem te laten horen in vergaderingen en via zienswijzen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant