Sam Coli onderneemt een schotpoging. Hij zou drie keer scoren.
Sam Coli onderneemt een schotpoging. Hij zou drie keer scoren. Foto: Wim van Tuijl

Fiks moet meerdere erkennen in Fortuna

Fiks heeft niet kunnen stunten tegen Fortuna. Deze tegenstander, één van de favorieten voor de veldtitel, speelt in de zaalcompetitie op het allerhoogste platform en eindigde dit seizoen daar in het linker-rijtje op de vijfde plaats. Fiks verloor de eerste wedstrijd in de tweede helft veldcompetitie met 12-18.

In de eerste helft van de veldcompetitie speelde Fiks in een van de acht poules van de Ereklasse. De twee hoogste genoteerden gingen in de tweede helft van de veldcompetitie deel uitmaken van de vier poules met ieder vier ploegen die voor de landstitel veld zouden gaan strijden. Zeer verrassend heeft Fiks zich daarvoor kunnen plaatsen. Fiks is ingedeeld bij teams die in de zaalcompetitie alle op het hoogste platform acteren, zoals één van de titelfavorieten Fortuna uit Delft; landskampioen zaalcompetitie in onder meer 2019 en 2022. Uitgerekend tegen die tegenstander was afgelopen de eerste wedstrijd. Het is in de 97-jarige historie van Fiks een hoogtepunt tegen een zo sterke tegenstander in competitieverband uit te komen. Bij Fiks werd al lang naar deze confrontatie uitgekeken.

Fiks niet onderschat

Fortuna zou niet de fout maken om Fiks te onderschatten, zoals topploeg Koog Zaandijk dat deed in de eerste helft veldcompetitie door hun internationals op de bank te laten beginnen. Die wedstrijd leidde destijds tot een sensationeel gelijkspel. Fortuna liet dit blijken door de drie internationals Daan Preuninger, Jessica Lokhorst en Fleur Hoek in de basis te laten beginnen.

Doorzettingsvermogen

Na de 0-1 kwam Fiks door een slimme aanvalsactie op gelijke hoogte; Michelle Rozenbroek benutte de ontstane scoringskans. Snel erna liep de tegenstander weg naar 1-4. Even leek het erop dat de Delftse formatie vroegtijdig een beslissing wilde forceren. “Wij wilden ons zo goed mogelijk presenteren en hadden de intentie het de tegenstander zo lastig mogelijk te maken”, verwoordde trainer Bas Harland voorafgaand aan deze bijzondere wedstrijd. Fortuna ging die instelling van Fiks nadrukkelijk ervaren. Drie keer in de eerste helft sloop de thuisploeg terug tot één punt door inzetten van Jan Anholts (2), Melissa Heijne en Sam Coli, die weer een prima wedstrijd speelde. Na 5-6 leek Fortuna nog voor rust de ontmoeting te kantelen; de 5-10 ruststand was representatief bewijs. Fiks demonstreerde ook na rust groot doorzettingsvermogen. De achterstand liep op sommige momenten terug tot twee verschil. Uiteindelijk gaven het atletisch vermogen van de tegenstander en hun vele schotmogelijkheden de doorslag. Bas Harland: “Het is te zien aan hun spel dat de spelers van Fortuna drie keer per week trainen. De basis van hun goals ligt in de vele schotpogingen, verworven door goede rebound. Complimenten aan Fiks dat het zo goed weerstand heeft geboden, ondanks dat Roy Vreeken en Mart Hortensius vanwege blessures ontbraken.

Scores: Sam Coli en Jan Anholts (ieder 3), Youp Coli (2), Michelle Rozenbroek, Kelsey en Melissa Heijne en Hilde Warmerdam (allen 1). Het eerste doelpunt van Jan Anholts was zijn 900e doelput in Fiks 1.