Alle veteranen op het bordes bij de gebruikelijke groepsfoto. | Foto Wil van Elk
Alle veteranen op het bordes bij de gebruikelijke groepsfoto. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Erkenning en waardering voor plaatselijke veteranen

Algemeen

‘Onze democratische waarden blijken niet vanzelfsprekend te zijn’

Een kleine dertig veteranen waarvan sommigen met partner kwamen in het gemeentehuis van Oegstgeest bijeen op 24 juni. Zij ontvingen erkenning en waardering van burgemeester Emile Jaensch tijdens de jaarlijks plaatselijke Veteranendag die een dag eerder gehouden werd dan de landelijke activiteiten. (See below for English version)

Door Derek Suchard

Met het oog op de ontwikkelingen in Oekraïne, nam de burgemeester de viering uit zijn exclusief historische setting en plaatste deze stevig in het heden. “De Russische inval in Oekraïne maakt eens te meer duidelijk dat vrede en veiligheid broze en breekbare begrippen zijn,” stelde de burgemeester in zijn betoog. “Onze democratische normen en waarden blijken niet vanzelfsprekend te zijn.”

Onder de aanwezigen waren veteranen van veel, zo niet alle, missies sinds kort na de Tweede Wereldoorlog: Nieuw-Guinea, Bosnië, Afghanistan, Irak, Libanon, en nog meer.

Na de toespraak van de burgemeester volgde een presentatie over IDEA, Integrated Development of Entrepreneurial Activities. Dat wil zeggen over activiteiten in missiegebied die bedoeld zijn om de plaatselijke economie op te bouwen en versterken.

Oud reserveofficier luitenant-kolonel (bd) en bankier bij Van Lanschot Kempen Brugt Jonker liet iets van zijn persoonlijke ervaringen zien tijdens missies in Bosnië (SFOR 14-15) in 2004 en Afghanistan (2007).

Daarna volgde het fotomoment op het bordes van het gemeentehuis en, traditiegetrouw, de blauwe hap, afkomstig van China House en opgediend door (onder andere) het nieuwe Oegstgeest college.

Er staan in Oegstgeest 90 veteranen geregistreerd, en in de nabije omgeving, de Duin- en Bollenstreek, nog meer. Om die reden is onlangs besloten een Stichting Veteranen Oegstgeest op te richten, die een aantal activiteiten organiseert, zoals het maandelijks Veteranencafé in het Dorpscentrum (tweede donderdag van de maand). Ook is er een Veteranen Comité dat het hele jaar rond actief is, bijvoorbeeld bij een aantal plechtigheden, zoals de herdenking bij het Halifaxmonument in Haaswijk, de 4 mei herdenking in het Bos van Van Wijckerslooth, en de Remembrance Day activiteiten op 11 november. Ook heeft het comité de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje in beheer en een anjerperk voor de deur van het gemeentehuis.


Recognition and appreciation for local veterans

Nearly 30 veterans and their partners gathered at the Municipal Hall on 24 June to receive the recognition and appreciation for what they had achieved from Mayor Emile Jaensch. The occasion was the annual Oegstgeest Veterans Day, on the Friday before the national celebration.

Mayor Jaensch placed the veterans squarely in the current situation, with a reference to the “Russian invasion of Ukraine [which] makes it even more clear that peace and security are fragile [and] our democratic values are not guaranteed.”

The veterans in attendance had participated in many, if not all, of the missions that the Netherlands Armed Forces have participated in since the Second World War: New Guinea, Bosnia, Afghanistan, Iraq, and even more.

Following the mayor’s remarks and a presentation by a former reserve lieutenant-colonel and business banker on the economic activities carried out to strengthen the economies of areas of operation, the veterans took part in a group photograph on the steps of the Municipal Hall.

That was followed by an Indonesian rice table meal, served by, among others, the mayor and the aldermen of Oegstgeest.

Jaensch spreekt met voorzitter Stiching Veteranen Oegstgeest. | Foto Derek Suchard

Uit de krant

Uit de krant