Erica van Langen nieuwe rector van Rijnlands Lyceum Oegstgeest
Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Erica van Langen: &#39;Het 65-jarig bestaan van de school willen we graag groots vieren.&#39; |&nbsp;</p>

Erica van Langen: 'Het 65-jarig bestaan van de school willen we graag groots vieren.' | 

(Foto: Willemien Timmers)

Erica van Langen nieuwe rector van Rijnlands Lyceum Oegstgeest

Op 4 januari begon Erica van Langen, als opvolgster van John Swieringa, met heel veel zin als rector op een op dit coronamoment bijna leeg Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. “Fijn dat de eindexamenleerlingen hier wel op school aanwezig zijn, zo kan ik alvast een deel van de leerlingen leren kennen”, zegt de positief ingestelde Amsterdamse. “Ik ben hier erg warm ontvangen.”

52 jaar geleden werd Van Langen in Hoorn geboren, om, na een mooie jeugd, naar Amsterdam te vertrekken om er Nederlands te studeren. Een stad waar zij niet meer is weggegaan. Na haar lesbevoegdheid te hebben gehaald, startte ze niet als docent, maar ging werken voor een educatieve uitgeverij. Daar zette Van Langen zich in om voor allerlei schoolvakken de beste lesboeken samen te stellen. Omdat ze niet echt een stilzitter is, besloot ze na een jaar of tien te solliciteren als afdelingsleider havo op een school in Weesp. In 2009 zette ze haar carrière voort op haar ‘eigen’ middelbare school: het Tabor College in Hoorn, waar ze de laatste zeven jaar rector was op de locatie Oscar Romero. “Een fijne Westfriese school voor mavo, havo en vwo, die echt een regio-functie heeft. De school staat bekend om de gemoedelijke sfeer die er heerst”, vertelt ze met een glimlach op haar gezicht.

Betrokken

Erica van Langen is onbevangen in haar nieuwe Oegstgeester avontuur gestapt. “Het Rijnlands leer ik kennen als een zeer diverse school met prachtige activiteiten en een grote betrokkenheid van zowel leerlingen, ouders als docenten. Geweldig hoe iedereen op school, in de hele breedte, bijvoorbeeld weer heeft meegedaan met Aktie Paardenkracht. Door deze gezamenlijke inspanningen is er maar liefst 21.500 euro opgehaald. Ongekend.”

Het Rijnlands Lyceum voelt als een warm bad, laat Van Langen weten. “Het mooie van deze school is dat alle 1400 leerlingen samen echt één geheel vormen. Ook al is de international school een aparte afdeling, alle leerlingen gaan met elkaar om tijdens allerlei activiteiten. Super om te zien. Dat zie je bij de voorstellingen en bij sporttoernooien.”

Toekomst

Van Langen is dankbaar dat zij het Rijnlands Lyceum de toekomst mee in mag nemen. “Dat we uniek zijn in onze combinatie met een internationale afdeling die met de school verweven is, is iets waar nog veel mooie dingen mee te doen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het samen presenteren of debatteren.”

Dynamische havo

Ook wil de bevlogen rector de havo-afdeling van de school een nieuwe dynamiek geven. “We hebben hier op school drie volwaardige afdelingen, en de havo is daar één van. We moeten ervan af dat leerlingen in hun hoofd hebben dat ze ‘maar’ de havo doen in plaats van het vwo. Daar kunnen we als school veel aan bijdragen. Ik zou bijvoorbeeld graag op de havo ondernemerschap benadrukken. Hoe mooi zou het zijn om in de regio meer contacten te leggen met bedrijven, en samen met hen ondernemers van onze leerlingen te maken.”

Nederlandse taal

Een andere passie van de Amsterdamse is natuurlijk de Nederlandse taal. Met lede ogen ziet zij, net als veel anderen, de belangstelling voor lezen en schrijven onder jongeren afnemen. “Gelukkig hebben we een prachtige mediatheek waar we uit kunnen putten. Er is veel mogelijk om de blik van leerlingen op het gebied van taal te verruimen. Zo organiseren we bijvoorbeeld voorleeswedstrijden, en kunnen we samen op zoek gaan naar de beste graphic novels. Daarnaast denk ik dat op dit gebied de Nederlandse leerlingen wellicht geënthousiasmeerd kunnen worden door hun Engelstalige collega’s. In Engelssprekende landen lijkt het leesplezier hoger te liggen.” De nieuwe rector geeft aan graag het gesprek met leerlingen hierover aan te gaan. “De deur staat altijd open, en ook per mail ben ik altijd benaderbaar – over alle onderwerpen overigens.”

Inhalen

De tijd die Van Langen nu met haar leerlingen mist omdat het merendeel thuisonderwijs volgt, wil ze straks als de coronamaatregelen versoepeld worden graag driedubbel inhalen. “De school bestaat dit jaar 65 jaar en, dat willen we komend najaar graag groots vieren. Daar kijken we met zijn allen naar uit!”

(Willemien Timmers)

Meer berichten