Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Feest! Er is weer een rolstoelbus voor de bewoners van de &lsquo;ronde huizen&rsquo; in Poelgeest. | Foto&#39;s</p>

Feest! Er is weer een rolstoelbus voor de bewoners van de ‘ronde huizen’ in Poelgeest. | Foto's

(Foto: Rob Wareman)

Nieuwe rolstoelbus voor de bewoners van de ‘ronde huizen’ in Poelgeest

‘Het is wel feest, maar we geven geen feestje’Rik Duijn, Gerard Borsboom en Mart Helfensteijn is het eindelijk gelukt: er is gelukkig weer een rolstoelbus voor de bewoners (met een verstandelijke beperking) van de ronde huizen in Poelgeest.

Al in 2001 werd de Stichting Recreatie Gehandicapten Poelgeest (SRGP) opgericht door familie van de ongeveer veertig mensen die wonen in de twee ‘pannenkoeken’, waarin begeleid wonen mogelijk wordt gemaakt door ’s-Heeren Loo Zorggroep. De stichting had indertijd voor hen een rolstoelbus kunnen aanschaffen, mogelijk gemaakt door een donatie-actie. Helaas werd deze bus in 2018 afgekeurd bij de APK.

“Al zoveel jaren worden gezamenlijk leuke dingen ondernomen met de bus”, vertelt Rik Duijn. “Bij allerlei terugkerende wekelijkse activiteiten is vervoer nodig zoals de wandelclub, zwemmen, paardrijden, repetities bollenband. Maar ook kleding kopen en op vakantie gaan en andere leuke plekken bezoeken zoals Boerderij ’t Geertje of de dierentuin gaat niet zonder transport. Dus we hebben donateurs aangeschreven om bij te dragen aan een rolstoelbus. Het bijeenbrengen van het benodigde geld heeft een lange periode nodig gehad. Ook veroorzaakt op dit moment de corona-pandemie allerlei beperkingen in activiteiten, waardoor de meeste hiervan niet door kunnen gaan. Dat betekent dat de bus nu per woning gebruikt gaat worden voor recreatieve rondritjes, tenslotte kunnen we een woning als één gezin beschouwen. Natuurlijk hopen we dat 2021 ons veel meer mogelijkheden gaat geven en dat er in ieder geval in het laatste deel van het jaar meer activiteiten opgepakt kunnen worden.”

Donateurs

Rik Duijn, Gerard Borsboom en Mart Helfensteijn willen graag alle donateurs bedanken. “We hebben donaties mogen ontvangen van Kringloopwinkel Voorhout, Fonds 1818, het Rabobank Wensenfonds, familie en bewoners uit de wijk Poelgeest, het Pape-fonds, Liftcentraal, en de Singelloop Leiden 2020. Ook de bewoners zelf hebben een bijdrage gedaan en in totaal is er een bedrag van €40.000 bijeen gebracht. Hoewel de Singelloop Leiden dit jaar niet is doorgegaan, hebben ze toch gemeend ons te moeten steunen omdat ze over genoeg reserves beschikten! We hebben een fantastische Mercedes-bus kunnen kopen met rolstoellift en hopen dat de bewoners er veel plezier van zullen hebben.”

Heel verdrietig was het overlijden van twee bewoners afgelopen voorjaar ten gevolge van corona, waarvan bekend was dat één van hen er reikhalzend naar had uitgekeken om weer met de bus op stap te gaan.

“In deze coronatijd kunnen we dus geen feestje geven, maar het is fijn dat er weer een bus is, en hebben we iedere woning een bezoekje gebracht met een versierde bus en een taart”, besluit Rik.

Meer berichten