Wil Rozelaar bij haar afscheid van de Rijnlandse Boekhandel in 2007. | Archieffoto Wil van Elk
Wil Rozelaar bij haar afscheid van de Rijnlandse Boekhandel in 2007. | Archieffoto Wil van Elk

In memoriam: Wil Rozelaar van de Rijnlandse Boekhandel

Algemeen

Op zondag 27 september overleed Wil Rozelaar-Bouwman op 88-jarige leeftijd. 47 jaar lang zwaaide zij de scepter over de Rijnlandse Boekhandel, en was zij een begrip in Oegstgeest.

* 30-08-1932 (Heemstede) † 27-09-2020 (Oegstgeest)

Wil Rozelaar-Bouwman, dochter van een Joodse moeder en een doopsgezinde vader, werkte als jonge vrouw samen met haar man bij de Verenigde Naties in Geneve.

Bij haar vertrek uit de Rijnlandse Boekhandel in 2007 vertelde ze aan het Leidsch Dagblad dat ze vanuit deze grote stad vol licht in een slaapdorp terechtkwam. Zo mocht ze ’s avonds de etalage niet verlichten, en zet er toen een grote, verlichte wereldbol in. Dat werd wel gedoogd.

Samen begonnen de Rozelaars in 1960 een boekenwinkel op de De Kempenaerstraat 18, waar al eerder Haaxman’s Boekhandel gevestigd was. Eind jaren zestig verhuisde de zaak naar de Lange Voort.

In 1968 maakten ze in de nieuwe zaak aan de Lange Voort een koffiebar, wat uniek was voor die tijd. Ook schonk de eigenaresse om half vijf sherry. In koffiekopjes wel te verstaan, want een drankvergunning was er niet. Ook uniek was het assortiment aan boeken, waarbij ze geen concessies deed aan de toen geldende mening.

Samen met het echtpaar Munninkhof zat het echtpaar Rozelaar in het bestuur van de winkeliersvereniging van de Lange Voort en organiseerden ze veel evenementen. Van 1960 tot 1975 runde Wil Rozelaar-Bouwman de winkel samen met haar man, daarna ging ze alleen verder.

Zelfstandig

Wil Rozelaar wilde met haar boekhandel nooit deel worden van een keten. De winkel was en bleef zelfstandig. Dat was ook in die tijd al een hele prestatie. Bij de overname in 2007 werd ook bewust weer gezocht naar een zelfstandige boekhandel. Wil Rozelaar ging zelf naar de beurzen om boeken en kantoorartikelen in te kopen. Wanneer die nieuwe boeken dan binnenkwamen, moesten de assistentes de in mappen gestoken folders van de uitgevers controleren. Alle gemaakte afspraken stonden daarin vermeld.

Zeker vergeleken met nu, ging alles op de ouderwetse manier. Ook de kantoorartikelen moesten iedere maand worden geteld, zodat mevrouw Rozelaar goed overzicht kon houden.

Regelmatig nodigde ze (vooral plaatselijke) schrijvers in de winkel uit om te komen signeren.

Wil Rozelaar had een grote vakkennis en leefde voor haar winkel. Vaak tot ‘s avonds laat zat ze in haar kantoor en ging dan met een winkelwagen met mappen lopend naar haar huis, dichtbij aan de Aert van Neslaan, met zicht op de winkel.

Met de vredesweek voelde zich erg betrokken, en daar besteedde ze in de winkel dan ook altijd aandacht aan.

Haar laatste levensjaar kon wil Rozelaar niet meer thuis wonen, en verhuisde ze naar Van Wijckerslooth. Ook daar was ze in haar hoofd met de boekenwinkel bezig. Zo had ze moeite met mensen die de afdeling binnenkwamen of verlieten. Ze vond dat ze zich bij haar moesten afmelden en maakte zich er zorgen over wie er zou afsluiten.

Op woensdag 7 oktober is Wil Rozelaar naar haar laatste rustplaats gebracht. Ze werd bijgezet in het familiegraf van haar ouders op de Algemene Begraafplaats in Heemstede.


Met dank aan Margriet Perquin

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant