Blaarkoppen en Lakenvelders ingezet voor begrazing in Teylingen | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De Lakenvelders van Fernand de Willigen in de Boterhuispolder gaan de weidevogels een handje helpen. | Foto: Nico Kuyt
De Lakenvelders van Fernand de Willigen in de Boterhuispolder gaan de weidevogels een handje helpen. | Foto: Nico Kuyt

Blaarkoppen en Lakenvelders ingezet voor begrazing in Teylingen

Teylingen • B&W heeft afspraken gemaakt met de agrariërs van de zeldzame en oude koeienrassen Blaarkop en Lakenvelder om zo hun voortbestaan in de gemeente te beschermen.

Door Nico Kuyt

De aandacht van B&W voor de zeldzame rassen is een uitvloeisel van een motie van de fractie van de ChristenUnie die de gemeenteraad unaniem aannam. In navolging van de motie is B&W in contact getreden met de Teylingse agrariërs van Blaarkoppen en Lakenvelders.

Mondelinge afspraak

Tussen de verschillende partijen heeft B&W een mondelinge afspraak beklonken om de koeien en andere grazers in te zetten voor het extensieve agrarische natuurbeheer van grote delen van de Kagerzoom. Daar worden informatieborden geplaatst met beeld, tekst en uitleg over de dieren. En in de Boterhuispolder zijn met een agrariër meerjarige beheerafspraken gemaakt voor begrazing van de geplande 39 ha aan nieuwe weidevogelgronden, een onderdeel van het project Rondje Kaag. Door die extensieve begrazing, met daarnaast verschillende beheerpakketten voor de weidevogels, stelt de gemeente de toekomst van zowel de weidevogels als de Lakenvelders in het gebied veilig. Ook hier worden de informatieborden geplaatst over de koeien en hun ecologische bijdrage.

Landelijke petitie

Om het verder af te toppen heeft de gemeente de landelijke petitie Red de Blaarkop en andere historische runderrassen ondertekend. Verder is en zal het belang bij hogere overheden als de provincie ingebracht worden. "Door de oude koeienrassen een educatieve, recreatieve, ecologische en historische betekenis te geven, worden ze in hun voortbestaan beschermd in ons gebied", zo concludeert B&W in een memo aan de gemeenteraad.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>