'Het oudste boek van Oegstgeest'
'Het oudste boek van Oegstgeest'

'Het oudste boek van Oegstgeest'

Algemeen

Het oudste boek van Oegst­geest blijkt een zangboek van de kerk van Oegst­geest te zijn, die nu bekend is als het Groene Kerkje. Oegstgeestenaar Freek Lugt 'vond' het boek op een plank van de Leidse Universiteitsbibliotheek.

Het handschrift uit 1562 omvat 75 folio's perkament, met inkt beschreven in zwart, rood en blauw. Het is in opdracht van de kerkmeesters vervaardigd door broeder Adriaan, destijds 'socius' van klooster Mariënpoel in Oegstgeest.
Er ontbreken wel enkele pagina's, maar gregoriaans-deskundige Rens Tienstra heeft niettemin kunnen vaststellen dat het boek de gezangen voor het hele kerkelijk jaar bevat. Daaronder zijn gezangen, met name klaagzangen, in een variant die nooit ergens anders is aangetroffen. Ook andere details zijn interessant, zoals enkele tweestemmige gezangen en de aanwezigheid van een zogeheten 'Guidonische hand', een hulpmiddel voor het aanleren van gezangen door koorleden.
Het boek moet in 1562 zijn geschreven voor de eeuwigheid, maar die heeft hier maar twaalf jaar geduurd. In 1574 is de kerk van Oegst­geest bij het Beleg van Leiden verwoest door de Spanjaarden. Van de inventaris van de kerk van toen is helemaal niets overgebleven, behalve dus dit zangboek. Gezien de inhoud en het kleine formaat was het bestemd voor de cantor of voorzanger van het koor. Vermoedelijk heeft hij het Zangboek van Oegst­geest thuis bewaard, waardoor het aan de vernieling is ontkomen.

Freek Lugt en Rens Tienstra hebben een boekje geschreven over dit Zangboek. De Vereniging Oud Oegst­geest heeft in het kader van haar dertigjarig bestaan het goede idee gehad dit boekje uit te geven en cadeau te gaan doen aan de leden van de vereniging. Andere belangstellenden zullen het boekje kunnen kopen. Het wordt op 7 oktober gepresenteerd op de plaats waarvoor het zangboek was bestemd: het Groene Kerkje in Oegstgeest. Daarbij zullen enkele gezangen uit het Zangboek ten gehore worden gebracht door een van de koren van Rens Tienstra.

Wie belangstelling heeft het bijwonen van de uitvoering op 7 oktober om 16.00 uur, kan zich daarvoor aanmelden met een e-mail naar zangboek@oudOegst­geest.nl. De uitgave van het boekje van Lugt en Tienstra is onder andere mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Cultuur Fonds Oegstgeest en het Fonds 1818.

Uit de krant

Uit de krant