De jubieumcommissie spreekt de aanwezigen toe. | Foto Esther Verhage
De jubieumcommissie spreekt de aanwezigen toe. | Foto Esther Verhage

CKV Fiks: een 90-jarige vol ambities

Sport

Op vrijdag 17 februari heeft Fiks een grote receptie gehouden in het kader van het 90-jarig jubileum. De opkomst was bijzonder hoog. Niet alleen leden, maar ook oud-leden, ereleden, donateurs, sponsors, vertegenwoordigers van andere Oegstgeester sportverenigingen en wethouder Sport, Marien den Boer, bevolkten de kantine van de jarige vereniging.

Door Wim van Tuijl


Namens de jubileumcommissie sprak Marieke Vreeken een woord van welkom. "Fiks is officieel zondag aanstaande jarig, maar vanwege de identiteit van de vereniging is deze feestelijke bijeenkomst op deze avond gepland. Vanavond is het Rrrollend Fiks. Dit staat voor feestelijke rijk gevulde buffetten, klaargemaakt door Reinetta de Mooij, Annemieke van der Gugten, Linda Spadon en Inge Duivestein. Beste aanwezigen, ga alle tafels langs en eet. Er is voor iedereen genoeg. Tot slot vraag ik applaus voor de jeugdleden die ons vanavond helpen," zegt ze tot slot.

Meegaan met de tijd

Voorzitter Sven de Ruijter nam het woord. Hij haalde aan dat Fiks (opgericht op de zolder van de woning aan de Rhijngeesterstraatweg 191) in de tijd dat de Christelijke Korfbalbond en de Algemene Bond aparte competities speelden in de jaren 30 van de vorige eeuw twee keer landskampioen is geworden. Vanwege het niet willen voldoen aan eisen van de bezetter is Fiks tijdens de bezettingsjaren een paar jaar niet actief geweest met korfbal. Nu staat er een korfbalvereniging die blaakt van zelfvertrouwen en gezelligheid. Bovendien staan er grote plannen op stapel, zoals de herinrichting van sportpark De Voscuyl, de toekomstige aanleg van kunstgrasvelden en tot slot de geplande aanleg van zonnepanelen op het dak. Hiervoor heeft de gemeente 20.000 euro subsidie toegezegd. Dit bedrag is inclusief een financiële toezegging voor de komende Giga Kangoeroedag. "Momenteel heeft Fiks zich prestatief flink ontwikkeld dat blijkt uit het bereiken van de landelijke subtop, de overgangsklasse. Bovendien zit er flinke groei in de aanwas van met name jonge leden. Tot slot: We kunnen niet van alle kinderen dezelfde sterren maken, maar ze wel allemaal laten schitteren," besloot Sven.


Tot slot sprak Luuk van der Zon, voorzitter van vv UDO en vertegenwoordiger voorzittersoverleg van de sportverenigingen die op de Voscuyl zijn gehuisvest. Hij feliciteerde Fiks met het bereiken van de mijlpaal. Hij hield een betoog over de geschiedenis van de Voscuyl, die begon als sportpark voor de voetbalverenigingen Oegstgeest en UDO. Daarna volgden Fiks en de golf en kreeg UDO naderhand een eigen complex. Omdat de sportverenigingen allemaal sportbeoefening als prioriteit hebben, zijn de handen ineengeslagen en hebben de voorzitters geregeld overleg om een duidelijke stem naar de gemeente toe te hebben. Denk aan huurverhogingen. "Fiks krijgt van de andere voorzitters een zogenaamd voorzittersbankje. Ideaal om als voorzitters gezamenlijk naar de verrichtingen van Fiks te kijken," aldus Luuk.


Vervolgens ging iedereen naar buiten. Aan de muren zijn twee prachtige kunstwerken, gemaakt op houten panelen, gehangen die ontworpen zijn door de jongste groepen van Fiks, de Flinkies en de Kangoeroes. Na onthulling van de twee oudst aanwezige Fiksers, Piet van Veen en Rien Anholts, ontwaarde iedereen de kleurrijke weergegeven jaartallen: 1927 en 2017. Een perfecte weergave van 90 jaar CKV Fiks.

Lang gezellig

Daarna genoten de vele aanwezigen van het voortreffelijke buffet. Deze was rijkelijk gevarieerd en dus voor elk wat wils. De sfeer was zeer geanimeerd en er was volop gelegenheid tot bijpraten. Zeker met degenen die van ver kwamen. Het wekte geen verbazing dat de geplande afloop van 20.30 uur zeer ruim werd overschreden. Veel 'blessuretijd' dus. De jubileumcommissie, bestaande uit Monique van Welzen, Reinetta de Mooij, Jacqueline Anholts, Yvonne van Strien, Mariska Verschuren en Marieke Vreeken hadden volop eer van hun werk.
Op zaterdag 10 juni aanstaande staat een grote feestdag op het programma.

Uit de krant

Uit de krant