Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Wethouder Peter Glasbeek bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord twee weken geleden. | Foto Willemien Timmers</p>

Wethouder Peter Glasbeek bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord twee weken geleden. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Wethouder Glasbeek keert terug; zeven raadsleden, inclusief één coalitielid, stemmen tegen

  Politiek

Hij zei nog net geen: ‘Daar zijn we weer!’, maar Peter Glasbeek is opnieuw wethouder in Oegstgeest. In juli vond Glasbeek nog dat hij niet meer kon functioneren in diezelfde positie omdat het vertrouwen weg was. Maar ruim twee maanden later heeft hij toch weer op het pluche plaatsgenomen. Met dank aan de coalitieonderhandelingen tussen PrO, VVD en CDA; dezelfde coalitie als vóór de val van de coalitie.

JOEP DERKSEN

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 september hadden de raadsleden er meer dan twee uur praten voor nodig om uiteindelijk te stemmen over de vraag of Glasbeek weer wethouder mag worden. Het stemmen gebeurde geheel in het geheim. In een besloten bijeenkomst moesten de raadsleden laten weten of ze Glasbeek weer terug wilden hebben. Uiteindelijk bleken tien raadsleden vóór de terugkeer van Glasbeek en zeven mensen tegen. Dat is opvallend, omdat de oppositiepartijen (D66, Hart voor Oegstgeest en Lokaal) maar zes raadsleden hebben. Dus heeft minimaal één lid van de coalitie tegen de komst van zijn of haar ‘eigen’ wethouder gestemd. Dat is een redelijk unicum in de Oegstgeester politiek.

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen PrO, VVD en CDA lieten allemaal weten dat de meningsverschillen uit het verleden inmiddels zijn gladgestreken. Van Driel (PrO) stelde in juli nog: “Het beschadigde vertrouwen in de VVD heeft bij ons tot de conclusie geleid dat de coalitievoortzetting onmogelijk is geworden.’’ Maar donderdagavond gaf ze aan: “We hebben gekozen voor een hernieuwde coalitie.’’ Volgens haar zijn er extra afspraken gemaakt; zo wordt er de komende anderhalf jaar niet bezuinigd op maatschappelijke voorzieningen en gaan de belastingen voor de inwoners niet omhoog. Ook moet er haast gemaakt worden met de onderwijshuisvesting van de Leo Kannerschool.

Fractievoorzitter Spaargaren (VVD) liet ook weten blij te zijn dat er weer een gemeentebestuur is. “Het is in het belang van het dorp dat we snel een voltallig bestuur hebben van partijen die een meerderheid vormen in de gemeenteraad. Dat zorgt voor een stabiel bestuur.” CDA-voorman Van Blitterswijk was het hier mee eens.

Maar D66-leider Bus blijft twijfels houden over de stabiliteit van deze coalitie. En fractievoorzitter Van Dissel (HvO) vindt, dat de coalitiepartijen meer openheid moeten geven over hun plannen. Lokaal-voorman Van den Ouweelen deelde nog een sneer uit naar Glasbeek: “Ik mag hopen dat deze wethouder niet bij het minste of geringste zijn portefeuille aan gaat bieden.”

Volgens Van Driel zal daar geen sprake van zijn: “Die situatie met onze wethouder zal niet meer ontstaan. De gemaakte afspraken zorgen voor stabiliteit voor ons dorp.”

Meer berichten