Logo oegstgeestercourant.nl
PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel maakt het vertrek van haar fractie uit de coalitie bekend.
PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel maakt het vertrek van haar fractie uit de coalitie bekend. (Foto: Willemien Timmers)

Veel lof voor fractie Progressief Oegstgeest bij vertrek uit coalitie

  Politiek

Vorige week voorspelde de Oegstgeester Courant het al en donderdag 2 juli maakte PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel het ook bekend. Haar partij stapt uit de coalitie met VVD en CDA. De raadsleden van PrO voelen zich bedrogen door de VVD en houden die partij verantwoordelijk voor het opstappen van voormalig wethouder Peter Glasbeek.

Door Joep Derksen

Van Driel stelde: “We hebben twee jaar geleden met succes een coalitie gevormd, waarbij we ons in hebben gezet op vernieuwing op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Maar het beschadigde vertrouwen in de VVD heeft bij ons tot de conclusie geleid dat de coalitievoortzetting onmogelijk is geworden. We wisten dat De Geesten uitdagend zou worden. Er speelden verschillende belangen. Er lag een voorstel voor het versterken van het groene karakter van het gebied, het behoud van de Leo Kannerschool en de beëindiging van de verloedering en leegstand van het gebied. Gedurende het hele proces had de wethouder de steun van onze hele fractie en de meerderheid van de raad. Op de dag van de stemming bleek dat de VVD ondanks gemaakte afspraken en eerdere toezeggingen haar standpunt had gewijzigd. Het vertrouwen van PrO in een goede samenwerking is ernstig geschaad. Ons rest geen andere keuze. We nemen graag bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar het vertrouwen is er niet meer in deze constellatie.”

Vervolgens werd Van Driel overspoeld met loftuitingen door de fractievoorzitters van de overige partijen. Eelke van den Ouweelen (Lokaal) wenste PrO ‘veel sterkte’. Bus (D66): “Wij herkennen dat gevoel, dat de opstelling van de VVD hard aangekomen is.” Van Dissel (Hart voor Oegstgeest) vond het besluit van PrO om uit de coalitie te stappen ‘begrijpelijk’. Van Blitterswijk (CDA) dankte PrO voor de samenwerking en keek uit naar nieuwe coalitieonderhandelingen, die deze zomermaanden gaan plaatsvinden. Spaargaren (VVD) tot slot, betreurde maar respecteerde het besluit van PrO en ‘het besluit van Glasbeek om zijn ontslag in te dienen en zijn lot gekoppeld aan het project De Geesten. We vonden het vervelend dat we op het allerlaatst een onderdeel vonden in de anterieure overeenkomst, die haaks stond op wat wij vonden.’

Toekomst

In een verklaring geeft Van Blitterswijk verder aan: “De opdracht van de raad is nu om deze zomer tot een stabiele coalitie te komen die kan rekenen op een meerderheid en die samenwerking blijft zoeken binnen en buiten de raad. De VVD, als grootste partij, is traditioneel gesproken aan zet om dat proces in gang te zetten. Het CDA blijft uiteraard beschikbaar om te helpen zorgen dat het over 10, 20 jaar minstens net zo fijn wonen is in ons dorp als vandaag.”

Dat de VVD in een nieuwe coalitie komt, is overigens nog helemaal geen zekerheid. PrO heeft aangegeven bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen dragen, D66 haalt uit naar de VVD over opstellingen uit het verleden en ook Hart voor Oegstgeest en Lokaal staan niet te springen om met de VVD in een coalitie te stappen. Het zou zo maar kunnen, dat het CDA de resterende periode afscheid neemt van de rechterflank en Oegstgeest ‘over links’ geregeerd gaat worden.

Meer berichten