Meer dan vijftig mensen vulden in de grote zaal.
Meer dan vijftig mensen vulden in de grote zaal. Foto: Heleen Reterink

Geslaagd ‘January Blues’-diner

Algemeen

Modetrend of niet: de laatste jaren hebben we het steeds vaker over de januari-blues als belichaming voor de maand die niet te boek staat als de meest vrolijke van de twaalf. Er zijn genoeg redenen te vinden waarom dit zo is: de feestmaand december ligt net achter ons, de dagen zijn kort en de winter is pas een paar weken onderweg. Kortom, het duurt nog wel even voordat de lente begint. Op internet vind je allerlei tips en er zijn tegenwoordig zelfs cursussen die je helpen om deze maand door te komen. Bij het Dorpscentrum Oegstgeest bedachten ze het januari-Dorpsdiner.

Het aantal aanmeldingen was ver boven verwachting

Door Carina Kralt-Bos

Al eerder was er een sfeervol kerstdiner, maar vanwege corona moest het idee voor een januari-diner een tijdje op de plank blijven liggen. Een paar maanden geleden kwam er groen licht en konden de voorbereidingen bij het Dorpscentrum beginnen. Heleen Reterink (bestuurslid) en Ruud Brouwer (bedrijfsleider) stortten zich enthousiast op dit avontuur. In korte tijd ontstonden mooie samenwerkingen zoals met de Leo Kannerschool waar vakdocent Frans Raaphorst al een tijdje dagelijks in de keuken van het Dorpscentrum te vinden is om les te geven aan leerlingen. Hij wilde zich wel ontfermen over het menu. Diverse organisaties zoals de Parochiële Charitas Instelling, de gemeente Oegstgeest, de Ronde Tafel en de Stichting Vrienden van het Dorpscentrum boden aan het diner financieel te ondersteunen. Hierdoor hing er een extra laag prijskaartje aan het diner, zodat ook echt iedereen kon komen die dat wilde. “We hebben de Dorpslunches al, maar een Dorpsdiner in januari was er nog niet. En dat terwijl er zoveel Oegstgeestenaren zijn die dit verdienen of juist nodig hebben in deze donkere tijd van het jaar. Mooi dat wij iets kunnen bieden waar behoefte aan is”, aldus bedrijfsleider Ruud Brouwer. En dat er behoefte aan was, bleek wel uit het aantal aanmeldingen ver boven verwachting was.

Afgelopen donderdagavond, 26 januari, vond het ‘January Blues’-Dorpsdiner plaats. Tussen kwart voor zes en zes uur druppelden de meer dan vijftig mensen binnen in de grote zaal van Dorpscentrum Oegstgeest en vonden ze een plek aan één van de acht sjiek gedekte, ronde tafels. Na de opening van Heleen Reterink, waarin ze iedereen welkom heette en alle vrijwilligers in het zonnetje zette, kon het diner beginnen. Frans Raaphorst toverde samen met een aantal leerlingen in nog geen drie uur tijd een viergangendiner op tafel. Bijna alle leden van de Ronde Tafel kwamen helpen in de bediening en daarna schoven ze bij de verschillende tafels aan. Het zorgde voor nieuwe gespreksonderwerpen en ontmoetingen. “We dragen als Ronde Tafel Oegstgeest dit initiatief een warmt hart toe en zijn er vanaf het eerste moment bij betrokken geweest. Heel mooi om te zien dat het tot stand is gekomen en dat er zoveel mensen op af zijn gekomen”, aldus voorzitter Michiel van der Burgh. Het blauwe licht in de grote zaal en de prachtige zang met gitaarspel van Marcel VeLoo van de Wetering maakten het plaatje compleet.

Iets na negenen keerden de gasten tevreden huiswaarts. Ook tevredenheid bij de organisatoren. Heleen Reterink en Ruud Bouwer vatten de avond in drie woorden samen: “dit is goud”. 

Inmiddels zijn beiden alweer druk bezig met het uitwisselen van ideeën voor de tweede editie van het Dorpsdiner.

De Leo Kannerschool hielp mee.

Uit de krant

Uit de krant