Anne Rasmussen voelt zich thuis in de boekhandel. |
Anne Rasmussen voelt zich thuis in de boekhandel. | Foto: Willemien Timmers

Anne Rasmussen aan het roer van de Rijnlandse Boekhandel

Algemeen

Vanaf 1 oktober staat de sympathieke Anne Rasmussen met veel plezier aan het roer van de Rijnlandse Boekhandel. Ze groeide op in Aalten in de Achterhoek waar haar ouders een boekhandel runden.

Door Willemien Timmers

“Mijn grootvader kwam begin vorige eeuw vanuit Duitsland naar Aalten om te werken als boekbinder in een zaak waar mijn oma als huishoudster werkte. De twee werden verliefd, en namen jaren later de boekhandel over, die in het begin ook nog een fotozaak was.”

De boekhandel bloeide, en ook Anne’s vader ging de zaak in. “Ik genoot ervan om in een boekwinkel op te groeien. Wij waren thuis met z’n drieën, maar met mijn opleiding voor boekhandel en uitgeverij was ik de enige die interesse toonde in het boekenvak.”

Anne ging in het westen studeren en wonen, en werken bij uitgeverij De Bezige Bij. Daar was ze verantwoordelijk voor de literaire boeken, en later bij Fontaine uitgevers waar ze een eigen specialisatie in kookboeken ontwikkelde.

“Toen mijn vader in 2005 de boekhandel in Aalten verkocht, heeft hij nog wel bij mij geïnformeerd of ik de zaak wilde overnemen, maar ik had al mijn bezigheden in het westen, dus zag ik ervan af.”

Kriebels

In de uitgeverijwereld vond Anne haar plek, maar anderhalf jaar geleden ging het toch kriebelen. “Als ik ooit werk zou willen maken van een eigen zaak, wilde ik niet lang meer wachten. Vanuit mijn netwerk kende ik de boekhandels die aangesloten zijn bij Bladzijde (Blz.), een fijne organisatie die heel veel regelt voor de aangesloten, zelfstandige boekhandels. Aan hen liet ik weten dat ik graag een zaak zou overnemen, in de wetenschap dat zij inzicht hebben in wat er in deze boekenwereld gebeurt. Daar op kantoor heb ik een aantal goede gesprekken gevoerd over wat voor winkel ik voor ogen had, en dat ik ook bereid was voor een zaak te verhuizen.” Een behoorlijke bereidheid, omdat ze als Leiderdorpse haar leven in de Randstad prima op orde had.

Oegstgeest

Na een gesprek met René en Helma Koek was al snel duidelijk dat ze niet ging verhuizen, maar hun goedlopende zaak in Oegstgeest wilde overnemen. “De Rijnlandse Boekhandel is een prachtige zaak die staat als een huis. En met de winkel kon ik het medewerkersteam ook overnemen. En daar ben ik erg blij mee. De winkel draait ondanks de verandering van eigenaar gewoon door.”

In haar eerste Oegstgeest maand is Anne al gaan houden van het dorp en haar inwoners. “Mensen lezen hier graag, en weten een goede boekhandel erg te waarderen. Daardoor blijf je als ondernemer ook telkens vernieuwen, zodat je je klant kunt blijven verrassen.”

De komende tijd zal Anne gebruiken om haar draai te vinden in de winkel, en de klanten te helpen mooie cadeaus te vinden voor Sinterklaas en Kerst. “In het nieuwe jaar wil ik een aantal dingen aan gaan pakken zodat de zaak nog mooier wordt. Zo wil ik vanuit mijn achtergrond de kookboekensectie verbeteren, en ga ik mooie cadeauartikelen aan ons assortiment toevoegen. Daarnaast zal ook de afdeling ‘young-adults uitgebreid worden.”

Eigen stijl

Op de wat langere termijn is Anne van plan de winkel te verbouwen om haar eigen stijl aan de zaak te geven. “Het lijkt me prachtig om een mooie, grote tafel in de winkel te hebben om een goede kop koffie aan te drinken. Ook wil ik de kinderhoek groter en toegankelijker maken. Dat kan een plek worden waar we als team advies kunnen geven aan ouders en kinderen, en hun leesplezier kunnen vergroten.”

De eerste weken zijn druk geweest voor Anne. “Er komen constant dingen op je af waar je weinig of geen weet van had, maar gelukkig komt de rust een beetje terug. Ik ben erg blij dat ik de kans krijg om in dit gezellige en complete winkelcentrum deze mooie boekwinkel te runnen, en heb het hier erg naar mijn zin. Ik blijf nog wel even.”

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant