Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De Oegstgeestse Indy Mellink ontwierp gender- en rasneutrale speelkaarten.</p>

De Oegstgeestse Indy Mellink ontwierp gender- en rasneutrale speelkaarten.

(Foto: )

Oegstgeestse Indy Mellink haalt wereldpers met door haar ontworpen gender- en rasneutrale speelkaarten

Vorig jaar zomer vroeg Indy zich ineens af waarom we nog steeds traditionele speelkaarten gebruiken, terwijl de wereld om ons heen verandert en veel zaken vanuit een nieuw perspectief worden bekeken. Er is meer en meer aandacht voor ongelijkheid op allerlei gebieden, of het nu om ras, gender of geaardheid gaat. Ook in het bedrijfsleven leeft het thema ‘Diversiteit en Inclusiviteit’ steeds meer.

Vanuit haar studie Forensische Psychologie wist Indy dat hele kleine veranderingen vaak al een behoorlijk impact op het gedrag van mensen kunnen hebben. Daarom begon zij met het ontwerpen van gender- en rasneutrale speelkaarten. Indy heeft de Heer, Vrouw en Boer vervangen door Gold, Silver en Bronze. Een neutraal alternatief en een wereldwijd geaccepteerd classificatiesysteem. Haar doel is om wereldwijd zoveel mogelijk mensen, die ook streven naar meer gelijkheid in de wereld, te laten weten dat er alternatieve speelkaarten zijn.

In januari kwamen de GSB Playing Cards, zoals het kaartspel genoemd is, onder de aandacht van het Algemeen Dagblad, dat er een artikel aan wijdde. Vanaf dat moment stond de telefoon niet meer stil. Internationaal persbureau Reuters kwam op bezoek en plaatste het nieuwsitem op hun platform. Artikels in dagbladen en op diverse sites in binnen- en buitenland volgden, Indy werd uitgenodigd voor radio interviews in diverse landen, de bekende Pierce Morgan van de BBC gaf zijn mening op tv, Youp sprak zich uit in zijn wekelijkse column en ook in eigen land kwam het aan de orde in actualiteitenprogramma’s en de documentaire ‘De Witte Man’.

De eerste paar duizend speelkaarten werden vanuit de hele wereld direct via haar website besteld. Inmiddels neemt het aantal verkooppunten toe en is Indy trots dat ook locale winkels haar concept oppakken. Vanaf deze week zijn GSB Playing Cards ook verkrijgbaar bij de Flierefluiter in Oegstgeest en bij de Tafelridder in Leiden.

“Ik ben enorm verrast door alle aandacht en tegelijkertijd geeft dit ook aan dat het een onderwerp is dat veel mensen aanspreekt. Het inmiddels ook door een aantal grote organisaties opgepakt, die tijdens International Pride Month de kaarten met hun eigen ontwerp bedrukt aan hun werknemers cadeau geven. Fantastisch toch?”, aldus een trotse Indy.

Meer weten? Neem dan een kijkje op gsb-playingcards.com

Meer berichten