Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Lydie Vellema en haar gast Geertje Lagas ontvangen het diner en alle extra&#39;s uit handen van Ivonne Janka (r) en Willemien Timmers. | Foto&#39;s</p>

Lydie Vellema en haar gast Geertje Lagas ontvangen het diner en alle extra's uit handen van Ivonne Janka (r) en Willemien Timmers. | Foto's

(Foto: Jeroen Hiemstra)

Terugblik: Hartverwarmend Kerstdiner-voor-twee

Op dinsdag 15 december vond voor de tweede maal de hartverwarmende ‘kerstdiner-voor-twee’-actie plaats in Oegstgeest. Die avond werden chique kerstdiners naar tientallen huiskamers gereden, waar Oegstgeestenaren een buurman, vriendin of familielid hadden uitgenodigd die ze even een onbezorgd moment wilden meegeven. Het werd een onvergetelijke avond.

“Veel mensen hebben een moeilijk jaar achter de rug, of hebben de eenzaamheid als nòg knellender ervaren”, vertelt initiatiefnemer Ivonne Janka. “Door er even een avond uit te zijn met heerlijk eten, leuk gezelschap en allerlei verrassingen, worden deze rare dagen een stukje lichter. Contact met elkaar is ondanks de coronacrisis heel belangrijk. Het is schrijnend om te zien hoe lang mensen er niet even ‘uit’ geweest zijn.”

Vorig jaar verzorgde het vrijwilligerscomité een chique avond in het Dorpscentrum, waarvoor Oegstgeestenaren een gast konden uitnodigen. Toen dat dit jaar niet door kon gaan, werd een ander, mobiel, plan bedacht. De leerlingen en docenten van de Prof. Dr. Leo Kannerschool ondersteunden chef-kok Jeroen Jager en het Dorpscentrum faciliteerde waar het kon. Ook Pieter Walvaart schoof aan met zijn Mobile DJ & Felicitatie service.

Na dagen in de keuken te hebben doorgebracht, vulden de koks samen met vrijwilligers vorige week dinsdag tientallen mooie kerstboxen met de heerlijke kerstdiners van niveau. Daarbij kregen de gasten een praktische handleiding hoe de gerechten het beste tot hun recht zouden komen. Samen met stampvolle goodiebags, een plant en een kerststukje werden de maaltijden door Rotary Oegstgeest uitgereden.

Reacties

De reacties die het organiserende comité na afloop van de dineravond kreeg, waren hartverwarmend.

“Alle lof voor de koks en de uitstekende organisatie. Om als gast in eigen huis met een dierbare vriendin aan tafel te zitten en te smullen was echt bijzonder. Heel veel dank voor alle lekkere hapjes en de aparte verrassingen,” schreef de één.

“We kijken terug op een geweldige avond. Onze gasten en wij hebben intens genoten”, liet een ander weten. “Het menu, de logistiek en de beschrijving en de opwarmer van Pieter aan de deur; alles was honderd procent puik.”

“Wat hebben jullie met z’n allen uitgepakt, zeg! En met wat voor overgave moet die heerlijke maaltijd klaar zijn gemaakt door de jonge mensen van de Prof. Dr. Leo Kannerschool. En toen we verzadigd waren van de vijf gangen bleek er nog een “gevuld tasje” te zijn. Een heuse verlate pakjesavond. Het hele gebeuren heeft onze aandacht echt even helemaal weggenomen van het ‘verdriet’ van dit jaar!” schreef een dankbare gast.

“Graag wil ik jullie bedanken voor het overheerlijke Kerstdiner voor twee. Mijn zieke vriendin, die al een jaar haar bed niet meer uit kan komen en ik hebben gesmuld van al dat lekkers,” liet een enthousiaste Oegstgeestse weten.

“Wat een ontzettend dierbare avond konden we organiseren met jullie hulp. Mijn ouders konden samen met hun vriendin (al 51 jaar bevriend!) die ze de afgelopen 10 maanden niet thuis hadden ontvangen, afgelopen dinsdag van een gezellig alternatief kerstdiner genieten”, mailde een dochter na afloop van de avond.

Ontmoetingen

Ook waren er nieuwe ontmoetingen. “Het kerstdiner was net als vorig jaar overheerlijk en uitgebreid, een vijfgangendiner haute cuisine, zelfs de wijn ontbrak niet. Ook de middenstand en een aantal organisaties hadden volop meegedaan met allerlei kleine attenties van bonbons tot gezichtsolie. De maaltijd, door de duidelijke instructies, was eenvoudig te bereiden. De twee uitgenodigde heren konden het uitstekend met elkaar vinden en mailadressen zijn uitgewisseld.”

Het kerstdiner voorziet duidelijk in een behoefte, en zorgt voor bijzondere ontmoetingen die anders niet plaats zouden vinden. “In deze moeilijke tijd is het geweldig dat er in Oegstgeest nieuwe activiteiten op gang gekomen zijn die er toe bijdragen dat mensen zoals ik bij tijd en wijle wat minder eenzaam zijn.”

Meer berichten