Opening Tuincentrum De Bosrand Oegstgeest | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Op woensdag 18 maart werd op een bescheiden manier de opening van tuincentrum De Bosrand gevierd. Veel klanten wisten de winkel vorige week al te vinden. |
Op woensdag 18 maart werd op een bescheiden manier de opening van tuincentrum De Bosrand gevierd. Veel klanten wisten de winkel vorige week al te vinden. | (Foto: Willemien Timmers)

Opening Tuincentrum De Bosrand Oegstgeest

In 1980 startte Koos van Haaster met Kwekerij De Bosrand in Wassenaar. Nu, veertig jaar later, openden op maandag 16 maart de deuren van het vijfde tuincentrum en een nieuw distributiecentrum in Oegstgeest. Er stond een feestelijke openingsceremonie gepland op 18 maart om 9.00 uur, maar vanwege het coronavirus is dit niet doorgegaan, om te voorkomen dat een grote groep mensen bijeen zou komen. Gekozen is om de deuren van het nieuwe tuincentrum al op maandag 16 maart te openen voor een betere spreiding van de bezoekers en de familie van Haaster knipte op woensdag als gezin het lint door.

De bouw van het distributiecentrum en tuincentrum is in één jaar gerealiseerd. Door bouwers, leveranciers en het team van De Bosrand zelf is de afgelopen maanden heel veel werk verzet. Het was een race tegen de klok om de start van het voorjaarsseizoen niet te missen. De vertraging van winkelinrichting en verkoopartikelen door een combinatie van het coronavirus en een aantal stormen maakten de deadline een flinke uitdaging. Maar het is gelukt.

Het nieuwe distributiecentrum van 6.000 vierkante meter valt met haar ronding goed op langs de A44 en is inmiddels in gebruik genomen. Hier wordt dagelijks al het groen verdeeld voor de vijf tuincentra en er zijn ook 7000 palletplaatsen beschikbaar voor de opslag van andere goederen. Het moderne tuincentrum van 11.000 vierkante meter met daarbij ook een buitenverkoop biedt alles voor huis, tuin en dier.

Ook is er een groot restaurant in De Bosrand gerealiseerd: Restaurant De Plantage met 200 zitplaatsen en een kinderspeelhoek. Vanwege het coronavirus zal dit restaurant op een later tijdstip geopend worden.

Het tuincentrum en distributiecentrum zijn gasloos gebouwd, met een ondergrondse buffertank voor regenwater en er komen nog zo'n 2400 zonnepanelen op. Bij het tuincentrum zijn laadpalen aanwezig voor 10 elektrische auto's.

Het begon in 1980 toen Koos van Haaster met zijn jeugdvriend Chris de Groot startte met een kwekerij op een stuk bollengrond aan de Rijksstraatweg in Wassenaar. Een kas werd gebouwd en een naam voor het bedrijf was snel gevonden; De Bosrand, passend bij de ligging aan de rand van het bos.

Al sinds zijn jeugd was Koos een harde werker met groene vingers. Tijdens zijn lagereschooltijd was hij in zijn vrije uren al te vinden op een kwekerij en tijdens zijn studietijd legde hij tuinen aan en werkte in een tuincentrum.

Het bedrijf begon te groeien: naast een kwekerij kwam er ook een groothandel. De wens ontstond om een tuincentrum in Wassenaar te beginnen en de omliggende stukken bollengrond werden daarom aangekocht. De groothandel en het tuincentrum bleven maar groeien waardoor er weinig ruimte voor het kweken van de planten overbleef in Wassenaar. Daarom verplaatste de kwekerij zich in 1991 naar Leidschendam.

Ook in Rijsbergen werden een tuincentrum, groothandel en kwekerij gestart. De jaren daarna werden tuincentrum Groenrijk van de Meer in Alphen a/d Rijn (1995) en tuincentrum Europatuin Woerden (2004) overgenomen en omgedoopt tot De Bosrand.

In 2006 stopte Chris en ging Koos samen met zijn vrouw Marja verder. Samen vormden zij een goed team, Koos als groen- en handelsman en Marja was creatief en had een goed gevoel voor de inkoop van sfeer- en decoratieartikelen. Naast het grote gezin met zes kinderen wisten zij met het team de tuincentra steeds verder te ontwikkelen tot een complete winkelbeleving.

Samen met hun ouders werken inmiddels alle zes de kinderen in het bedrijf en zij willen met het hele team van ongeveer 400 medewerkers het bedrijf succesvol voortzetten voor de volgende generatie. Zij willen blijven vernieuwen en de door de ouders ingezette eigen(wijze) koers blijven volgen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>