Ronde Tafel doneert cheque aan 'fietsen voor vluchtelingen' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Ronde Tafel doneert cheque aan 'fietsen voor vluchtelingen'

Het was in oktober al weer drie jaar geleden dat Oegstgeest in Sporthal de Voscuyl een week noodopvang bood aan Syrische vluchtelingen. Zij werden met diverse spontane initiatieven vanuit de bevolking verwelkomd, waardoor zij de ellende waar zij uit kwamen, even konden vergeten. Er werd met hen geschaakt, ze bezochten een basketbalwedstrijd en een groep ging op geleende fietsen de omgeving verkennen.

En in het eerste halfjaar van 2016 werden alleenstaande minderjarige vluchtelingen met een verblijfsstatus gehuisvest in de bijgebouwen van de jeugdgevangenis Teylingereind. Ook toen sprongen vrijwilligers in Oegstgeest bij en kregen de jongeren kleren, contacten met Nederlanders om de taal sneller te leren, computers om contact te kunnen houden met hun verre familie en fietsen om zich onder de lokale bevolking en naar school te bewegen.

De Oegstgeester Courant besteedde aandacht aan een initiatief voor die fietsen vanuit de gemeenteraad. Jaap van den Broek zou met hulp van vrijwilligers van het Repair Café Oegstgeest wel voor fietsen zorgen. Zijn oproep om hem aan niet meer gebruikte fietsen te helpen bezorgde hem meer dan tachtig fietsen, waarmee zijn hele tuin vol kwam te staan. De jonge statushouders uit Syrië en Eritrea kregen bij hun aankomst op Teylingereind allemaal een passende fiets. Wie nog niet fietsen kon, kreeg er fietslessen bij.

Ondertussen kregen alle Nederlandse gemeenten vanuit het rijk opdracht aan erkende vluchtelingen met een verblijfsstatus huisvesting te bieden. Logisch dat Vluchtelingenwerk Oegstgeest bij Jaap van den Broek aanklopte voor een fiets voor de nieuwe Oegstgeestenaren, die vanuit een AZC met niets moesten beginnen.
Jaap werkte inmiddels samen met een vergelijkbaar initiatief in Leiderdorp en een medewerker van een nieuw en groot AZC in Rotterdam. Het tijdelijke AZC in Leiderdorp had toen ruimte voor het opslaan van nog steeds binnenkomende fietsen, maar toen die tijdelijkheid ophield, moesten ook de fietsen daar weg.
Tot grote opluchting van Jaap (en zijn vrouw), die zijn tuin al weer vol zag staan, kwam woningbouwvereniging met een geweldige oplossing. MeerWonen stelde hun loods aan de Surinamestraat ter beschikking en sindsdien is Jaap daar elke week samen met en voor statushouders bezig om fietsen op te knappen.
Het gaat daarbij niet alleen om de fietsen zelf, maar ook er Nederlands te praten en zich nuttig te maken. En door fietsen weer veilig en bruikbaar te maken doen ze ook gelijk iets aan een duurzame samenleving.

Dit alles zou niet mogelijk zijn als niet alleen MeerWonen maar veel anderen hier niet aan meewerkten. Ook al repareer je je fiets zelf, er zijn vaak nieuwe onderdelen nodig. BikeTotaal Van Hulst levert die onderdelen met korting en het Lokaal Fonds gaf al eerder een aanzienlijke bijdrage om dat mogelijk te maken.

Afgelopen zaterdag bezocht De Ronde Tafel Oegstgeest de fietsloods met een cheque van duizend euro voor nieuw materiaal.
De Ronde Tafel heeft onder meer ten doel om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap in Oegstgeest door sponsoring van goede doelen. Om daarvoor fondsen te verzamelen draaien zij op Koningsdag de bar bij de activiteiten aan de Hofdijck.


Gebruikt u uw fiets niet meer? Jaap kan dankzij De Ronde Tafel voorlopig weer vooruit en geeft uw fiets graag een nieuwe bestemming. Bel hem gerust op 06 53744954.
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>