Burgemeester Jaensch bij het diamanten echtpaar Hogervorst. |
Burgemeester Jaensch bij het diamanten echtpaar Hogervorst. | Foto: Willemien Timmers

Von Mooij en Jaap Hogervorst zestig jaar getrouwd

Algemeen

Op 29 april 1964 trouwden Von Mooij en Jaap Hogervorst op het gemeentehuis van Voorschoten. Het was een korte ceremonie in gezelschap van enkel de getuigen en de ouders. Later dat jaar, op 23 oktober, volgde een grootse bruiloft met een kerkdienst en feestelijkheden in de Gouden Leeuw beide in Voorschoten. Burgemeester Emile Jaensch bezocht het jubilerende echtpaar vorige week vrijdag om hen te feliciteren met hun diamanten huwelijk.

Door Willemien Timmers

“Het was in die tijd niet makkelijk om een huis te vinden”, vertelt de bruid bij een feestelijk gebakje. “Alleen als getrouwd stel kwam je in aanmerking voor woonruimte. Vandaar dat we eerst voor de wet getrouwd zijn.”

Het jonge stel ontmoette elkaar voor het eerst tijdens een dansavond in De Nachtegaal in Lisse. Oegstgeestenaar Jaap Hogervorst ging samen met zijn vrienden Kees den Hollander en Theo van Steijn met de auto naar Lisse. De Voorschotense Von Mooij ging met haar collega van de verzekeringsinstellingen van de L.T.B, de Oegstgeestse Gerda, met de bus daar ook naartoe. In de danszaal zochten de Oegstgeestenaren elkaar op. Waar Jaap en Von elkaar voor het eerst ontmoette. “Ik ben gevallen op zijn prachtige krullen” zegt de bruid. “En wij hoefden niet meer met de bus terug naar huis”, voegt de bruid daar lachend aan toe.

Jaap groeide op aan de Oegstgeester Dorpsstraat waar zijn vader een rijwielzaak had. “Een leuke buurt om op te groeien, met bakker Tijsterman, melkboer de Wit en kruidenier Vink. De tram en de bus reden toen nog gewoon door de straat.” 

Hij herinnert zich de Tweede Wereldoorlog nog levendig. “De marcherende soldaten door de Dorpsstraat vond ik machtig interessant, en toen de rijksweg werd beschoten, ben ik samen met mijn vader gaan kijken. Ik weet nog hoe we wegdoken achter de bosjes.”

Samen kreeg het jonge stel een nieuwbouw driekamerflat toegewezen aan de Dahlialaan. “Daar groeiden we snel uit omdat we in vier jaar tijd drie kinderen kregen. Gelukkig konden we verhuizen naar een groter appartement in hetzelfde portiek”. 

Haaswijk

Toen halverwege de jaren tachtig nieuwbouwwijk Haaswijk gereedkwam, verhuisde het gezin met de drie tieners Ingrid, Edgar en Yvonne naar de Bernard Zweerslaan. Vader Jaap, opgeleid op de LTS aan de Leidse Haagweg, werkte in die tijd in Noordwijkerhout bij de politie als wagenparkbeheerder met meer dan honderd voertuigen onder zijn toezicht. “De afdeling ging in die tijd verhuizen naar Apeldoorn, maar met drie opgroeiende kinderen leek het ons niet goed om mee te gaan. Zo kwam ik iets dichterbij terecht, op de politieslipbaan in Enspijk. Later verhuisde ik nog een keer mee met de politie naar Lelystad. Ook dat was dagelijks bijna honderd kilometer rijden.”

Moeder Von ging toen de kinderen wat groter werden weer werken als administratief medewerkster bij de stichting VAM (Vakopleiding Automobiel- en Motorrijwielbedrijf) aan de Papelaan in Voorschoten. “Toen zij naar Nieuwegein verhuisden, ben ik niet meegegaan, maar als overblijf juf bij de Gevers Deutz Terweeschool aan de slag gegaan. Dat ben ik blijven doen, tot ze begin deze eeuw overgingen op een continurooster.”

Genieten

Inmiddels zijn beiden alweer even met pensioen en genieten ze van hun zes kleinkinderen.

De dagen komen zij prima door. Zo biljart Jaap al jaren bij ‘De Poedelaars’ in Biljartcentrum Oegstgeest. Daar is hij ook jarenlang vrijwilliger geweest. “Op maandag, woensdag en vrijdag deed ik om 7.00 uur de deur open en maakte ik de biljarten schoon.”

Naast biljarten heeft hij nog veel plezier in het klaverjassen dat hij in gebouw Haeswijk wekelijks doet.

Ook Von heeft vele bezigheden. Zo zingt ze al dertig jaar bij De Troubadours. Tevens zingt ze bij het dameskoor van de Willibrordparochie en is ze al heel lang vrijwilliger bij de Zonnebloem. Ook zij klaverjast op vrijdagmiddag in gebouw Haeswijk.

Samen ging het bruidspaar er vaak op uit met de caravan, om dan op veel plaatsen in Nederland heerlijk rond te fietsen. “Dit jaar voor het eerst zonder caravan, maar fietsen blijven we doen!”

Uit de krant

Uit de krant