Vertrouw niet iedereen. Ook een man in een net pak kan een oplichter zijn. |
Vertrouw niet iedereen. Ook een man in een net pak kan een oplichter zijn. | Foto: PR politie

Steeds meer oplichters actief in de regio

Algemeen

Er zijn steeds meer oplichters actief in de regio, zo ook in Oegstgeest. Wijkagent Pieter Brussee legt uit hoe oplichters te werk kunnen gaan. 

‘’Oplichters gaan vaak te werk door eerst te bellen. Ze vertellen bijvoorbeeld dat je bent opgelicht door een crimineel en dat er geld is afgeschreven van je bankrekening en de deze daardoor is geblokkeerd. Vervolgens komt er direct iemand aan de deur. Het is een ‘politieagent’ die in burger is. Deze ‘agent’ geeft een code die gebruikt kan worden als een andere politieagent langskomt. Vervolgens meldt de oplichter zich bij je thuis en vraagt hij of je kunt inloggen bij jouw bank. De oplichter ziet het zogenaamd al; het geldbedrag is door de verzekering teruggestort. Vervolgens vraagt de oplichter of je sierraden of contant geld in huis hebt. Mensen denken dan vaak dat dit veilig is bij de oplichter en geven alles mee.”

“Trap er niet in”, benadrukt Brussee. “De bank en de politie sturen nooit iemand langs om een bankpas, inlogapparaatje voor internetbankieren, pincodes of sieraden op te halen. Word je opgelicht en kom je ten ten tijde van de oplichting erachter, bel direct 112.’’

Dit soort oplichting valt in de categorie ‘babbeltrucs’. Dit zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, of dat ze de meterstand komen opnemen. 

Ook op de website van gemeente Oegstgeest wordt er gewaarschuwd voor babbeltrucs. ‘’Wordt er aangebeld? Kijk dan voor u opendoet eerst wie er heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie de persoon is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.Twijfelt u? Vraag de persoon terug te komen als u niet meer alleen thuis bent. Ook als u het gesprek op straat, via de telefoon of aan de deur achteraf toch niet vertrouwt is het goed om dit alsnog te melden bij de politie (0900-8844).’’

Uit de krant

Uit de krant