Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

POLITIEKE BESPIEGELINGEN - Op stap met de boswachter en de toekomst

Politiek

“De aarde is ernstig ziek. We gebruiken de aarde op een manier die niet vol te houden is. Wij, mensen, nemen enorme risico’s met de toekomst van de beschaving en alles wat op aarde leeft”. Dat schrijven vooraanstaande wetenschappers in een nieuw onderzoek, dat vorige week uitkwam.

Het is de zoveelste waarschuwing in een reeks van eerdere publicaties over de bedreigingen van stikstofuitstoot, klimaatverandering en teruglopende biodiversiteit. De natuur holt achteruit.

Maar … gelukkig, wat een contrast, als je een keer vogels gaat kijken in de vogelplassen naast de wijk Poelgeest. Ik kan het u aanraden. Zeker nu het nog net voorjaar is. Het is ongelooflijk wat je daar aan allerlei soorten vogels, eenden en ganzen kunt spotten en kunt beluisteren.

Al van verre en zeker s ’ochtends vroeg komt het geluid van meeuwen, ganzen en grutto’s je tegemoet. Vorig jaar, rond deze tijd kon je er ook de blauwborst voluit horen zingen.

De plassen zijn het resultaat van een ferme inzet van onze toenmalige PrO wethouder Guus van Elsen. Als er gebouwd moet worden om in de behoefte aan woningen te voorzien in wat nu Poelgeest heet, dan zou er forse compensatie moeten plaats vinden op het gebied van milieu en natuur. Aldus medio jaren ’90, deze wethouder. 

Guus van Elsen overleed jong en veel te vroeg in 2002. 

Maar de vogelplassen in de Klaas Hennep- en de Veerpolder zijn een mooie herinnering aan zijn inzet. 

Het gebied is sinds 2007 grotendeels eigendom van het Zuid Hollands Landschap (ZHL). Ik maakte daar afgelopen week een wandeling samen met boswachter Maarten Laming van deze organisatie en Ton Gordijn van het IVN.

Maarten vertelde mij over het beheer van dit gebied. Kortweg samen te vatten met ‘maaien, knotten en in de gaten houden’. Dat laatste leidt onder andere tot het in balans houden van de aantallen ganzen hier. In het vroege voorjaar worden door het ZHL enkele honderden ganzeneieren geraapt. Dit wordt mede gedaan om te voorkomen dat de randen van de plassen afkalven en het riet verdwijnt. Dit is belangrijk, omdat de plassen tevens fungeren als reinigingsfilter voor het oppervlaktewater in de wijk Poelgeest.

Het ZHL is ook eigenaar van het park Rhijngeest bij het gemeentehuis. 

Zij brengt dit verwilderde bos geleidelijk terug in zijn oude staat van bospark in Engelse landschapsstijl. De vele stinsenplanten, zoals sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, bosanemoontjes, gevlekte aronskelken en wilde hyacinten herinneren aan het statige verleden van Rhijngeest. Eikenlanen worden hersteld door nieuwe bomen aan te planten. Aldus de website van ZHL.

Wat zou het mooi zijn, als ook de terreinen naast de Endegeesterstraatweg en rond het kasteel Endegeest in beheer kwamen bij het Zuid Hollands Landschap.

Wethouder Peter Glasbeek (PrO), was hier in de vorige raadsperiode volop mee bezig. Maar na de laatste verkiezingen lijkt het als of alle planvorming rond ‘De Geesten’ is stil komen te liggen. Dat is jammer. Want het voorbeeld van de wijk Poelgeest en de naast gelegen plassen, laten zien dat rood en groen met een ferme en juiste inzet best samen kunnen gaan.

Laten we zoveel mogelijk voorkomen dat ook de natuur in Oegstgeest verder achteruit holt.

Een goed natuurbeheer is ook voor het toekomstig leven en wonen in Oegstgeest een kwestie van beschaving.

Anton van Kempen

Reageren? vkdw@planet.nl