Organisator Yvonne van Velzen en wethouder Tim van Tongeren zijn beiden blij dat de viering dit jaar in Oegstgeest op de agenda staat.
Organisator Yvonne van Velzen en wethouder Tim van Tongeren zijn beiden blij dat de viering dit jaar in Oegstgeest op de agenda staat. Foto: Barbara Luigies

Keti Koti op vrijdagmiddag 16 juni in Dorpscentrum Oegstgeest

Algemeen

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. De afschaffing wordt dit jaar ook in Oegstgeest gevierd met een Keti Koti-feest in het Dorpscentrum op vrijdag 16 juni.

Door Willemien Timmers

‘Keti Koti’ is een naam die stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. 

Traumatisch verleden

Organisator Yvonne van Velzen en wethouder Tim van Tongeren zijn beiden blij dat de viering dit jaar in Oegstgeest op de agenda staat. Van Tongeren: “Deze kwestie raakt mij erg. In het verleden heb ik al eerder dergelijke vieringen meegemaakt, en weet hoe belangrijk het is dat we in Nederland beter omgaan met ons koloniale verleden. We moeten ons realiseren dat onze vaderlandse geschiedenis vaak eenzijdig verteld wordt.” De wethouder geeft aan in zijn jonge jaren op de Anton de Kom Universiteit in Suriname te zijn geweest, en daar onuitwisbare indrukken van het slavernijverleden te hebben meegekregen. “Daar heb ik een aantal nachten slecht van geslapen. En ook nu zijn we er nog niet. Als Nederlanders moeten we ons veel meer beseffen dat wij als land heel laat waren met het afschaffen van de slavernij.”

Toen raadslid Menno Welling een tijdje geleden opperde dat er ook in Oegstgeest iets met Keti Koti gedaan zou moeten worden, werd dat door het ambtelijk apparaat opgepakt, en het bleek dat ook in het dorp deze wens al leefde. Yvonne van Velzen heeft in buurgemeente Leiden al meerdere vieringen meegemaakt, en is blij ook in Oegstgeest haar steentje bij te kunnen dragen. “Traumatische gebeurtenissen zijn overdraagbaar in de tijd. Wij moeten ons realiseren dat ook de huidige generatie Surinamers en Antillianen nog gevoelens kent van hun voorouders die als slaaf mee zijn genomen uit Afrika. Dat zit heel diep.”

Programma

Op vrijdag 16 mei is daarom een mooi programma in elkaar gezet, waarbij alle Oegstgeestenaren binnen kunnen lopen. 

Jacintha Groen, de drijvende kracht achter Keti Koti in Leiden, zal een presentatie geven over de invloed van het slavernijverleden van Nederland en de gevolgen hiervan voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten.

Daarnaast zal Kula Skoro, onder leiding van Jose Toja, marron dans en percussie presenteren. 

Ook is er tijdens de herdenking een dialoogtafel waar onder meer Kathleen Ferrier aan deelneemt. Zij is de dochter van Johan Ferrier, de gouverneur en president van Suriname, die later in Oegstgeest woonde. Ook de jonge student Noah Stewart zal aan het gesprek deelnemen en burgemeester Emile Jaensch zal het gesprek modereren.

Gesprek

“Het gesprek zal ook gaan over de doorwerking in het nu van het slavernijverleden”, legt Van Velzen uit. “De feestelijke namiddag zal voor alle bezoekers een opstapje zijn om meer te weten over de slavernij, en wat het betekent om vrij te zijn.”

“Ik hoop dat er veel mensen even langskomen”, vult de wethouder haar aan. “Iedereen is welkom. Ook in Oegstgeest moeten we benadrukken dat het dorp voor iedereen is, ongeacht afkomst, huidskleur, opleidingsniveau of wat dan ook. Het Keti Koti-feest draagt hieraan bij.”

Binnenlopen

Binnenlopen tijdens het Keti Koti-feest op 16 juni in het Dorpscentrum kan tussen 16.00 en 18.00 uur. Dan zijn er ook kunstwerken van leerlingen van de Daltonschool te bewonderen met het thema ‘vrijheid’, en er zijn heerlijke Surinaamse hapjes te proeven.

De toegang is gratis.