Burgemeester Jaensch feliciteerde mevrouw Grin met haar honderdste verjaardag. |
Burgemeester Jaensch feliciteerde mevrouw Grin met haar honderdste verjaardag. | Foto: Willemien Timmers

Netty Grin-Van Leeuwen viert honderdste verjaardag

Human Interest

Op 5 juni 1923 werd ze geboren in Amsterdam, en afgelopen maandag, honderd jaar later, kreeg ze de burgemeester van Oegstgeest op bezoek. Netty Grin-Van Leeuwen ontving de burgervader met twinkelende ogen en veel mooie én ontroerende verhalen uit vroeger tijden.

Door Willemien Timmers

Met een opvallende helderheid vertelt mevrouw Grin over haar levensloop. De eerste vier jaren van haar leven bracht ze door in onze hoofdstad, waarna het gezin de werkzoekende Friese grootvader volgde naar Leiden. “Mijn vader was machinist op schepen, en was soms lang van huis. In Leiden kon hij aan de slag in de machinekamer van het academisch ziekenhuis, en zo vertrokken wij uit Amsterdam.”

Het gezin met drie dochters ging in de nieuwe huizen vlakbij stadion Lammenschans wonen. “Daar heb ik een heel goed jeugd gehad. Zo zat ik op gym bij Concordia en werd ik lid van de eerste Leidse dameshockeyclub. Na de MMS in de Breestraat gevolgd te hebben deed ik diverse cursussen, en kon ik als correctiemedewerker Nederlands aan de slag bij de LOI. Ik haalde de fouten uit de lessen van de cursisten.”

In de oorlog sloot de LOI en werd ze door de Duitsers tewerkgesteld bij het Departement van IJzer en Staal in Den Haag. In de tram in de Hofstad leerde ze de man kennen met wie ze eind 1945 zou trouwen. Samen kregen ze een zoon, maar het samenzijn was verre van prettig, mede door de oorlogstrauma’s bij haar man. Het stel verhuisde 65 jaar geleden naar Oegstgeest, en in de jaren zestig werd de huidige woning aan de Kennedylaan betrokken. Na haar scheiding woonde mevrouw Grin alleen op het adres, wat in die tijd de verplichting gaf om iemand in huis te nemen. “Gelukkig kon ik via via een heel goede huisgenoot vinden; een man die bij Economische Zaken in Den Haag werkte. Hij heeft hier tot aan zijn dood gewoond. En samen hebben we als huisgenoten veel grote reizen kunnen maken.” Alsof het gisteren gebeurde vertelt mevrouw Grin over Amerika, Rusland, Canada en Nieuw-Zeeland. “Ik denk vaak al die mooie reizen terug.”

De sympathieke honderdjarige is behoorlijk bij de tijd, leest veel, volgt de actualiteit en heeft een ijzeren wil om gezond te leven. “Ondanks een heel aantal lichamelijke ongemakken doet ze iedere dag heel actief haar oefeningen en probeert ze zo gezond mogelijk te eten”, lacht haar hulp die bij het feestelijke bezoek aanwezig is. “Echt petje af voor haar doorzettingsvermogen.”

“Ik rook en drink niet, en drink veel water. De fysiotherapeut gaf pas nog complimenten over hoe lenig ik ben”, glimlacht de eeuwelinge. “Ik heb heel veel medische dingen doorstaan, maar ben geen klager.”

De afgelopen decennia deed ze veel vrijwilligerswerk bij de SWOO, de voorloper van Radius, en nu ze meer thuis is, belt mevrouw Grin heel trouw dagelijks haar vrienden en kennissen om hen, op wat voor terrein dan ook, een hart onder de riem te steken.

Haar ijzeren wil zorgt er ook voor dat ze ondanks haar hoge leeftijd zo nu en dan met een kennis naar het winkelcentrum of de Bosrand wandelt en daar van een kopje koffie geniet. Haar omgeving heeft haar hoog staan. “Ze is een voorbeeld voor velen hoe ze nu nog, als een soort maatschappelijk werkster, mensen om haar heen weet op te peppen. Een heel bijzondere vrouw!”