Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Meisjes in Afghanistan

column n Meisjes mogen in Afghanistan niet zelf de deur uit, ook niet naar school en werk.

Door de Taliban mogen de vrouwen en meisjes niet naar school en de universiteit gaan. Heel veel mensen denken dat het zo in de koran staat maar dat is niet waar. Er is een verhaal dat het de eerste opdracht aan de profeet Mohammed was om te leren en te lezen. Dus leren en lezen is voor vrouwen en mannen verplicht. Vrouwen worden daar in de koran altijd bij genoemd. 


Wat de Taliban op dit moment doet, geeft een vertekend beeld van de islam. In de koran hebben vrouwen evenveel rechten als mannen ze zijn allebei gelijk.


Voordat de Taliban aan de macht kwam in Afghanistan was het een islamitisch land en meisjes en vrouwen droegen een hoofddoek en kleren die gebruikelijk zijn in een islamitisch land maar ze konden studeren en werken.


Ik heb met een paar vrouwen en meisjes in Afghanistan contact gehad en ik begrijp dat hun situatie heel erg moeilijk is. Ze waren student, docent of werkten ergens. Nu zitten ze thuis en hebben geen bron van inkomsten. Ze worden depressief van de stress.

Ik heb aan een meisje die student was gevraagd hoe ze haar toekomst ziet. Ze zei dat ze het niet weet, ze moet wachten wat de Taliban beslist. Ze was in haar laatste jaar en ze deed computerwetenschap maar ze kan niet meer zelf over haar leven beslissen. Ik vind het heel verdrietig om te horen. Het geldt voor heel veel meisjes in Afghanistan.



'Meisjes kunnen niet meer over hun eigen leven beslissen'


De meisjes die student waren deden het vaak heel goed en hadden veel dromen voor de toekomst. Hun broers gaan naar school of de universiteit maar ze mogen niet, dat is toch niet eerlijk?

Er zijn ook heel veel alleenstaande moeders die hun mannen eerder door de aanslagen van de Taliban zijn verloren. Vroeger werkten zij zodat ze een inkomen hadden maar ze zijn nu werkloos en ze bedelen op straat met hun kinderen zodat ze wat te eten kunnen kopen. Er zijn sowieso heel veel mensen die onder de armoedegrens leven. 


Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat vrouwen in Afghanistan op dit moment meemaken maar het geldt voor miljoenen vrouwen.

Wat ik heel erg vind dat niemand hen kan helpen.


Nazanin Amini



Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.