Afbeelding
Foto:

Waarnemingen op een bijzondere verkiezingsdag

Toen de wekker vorige week woensdag om half zes afliep wist ik niet dat ik het bed precies 24 uur later weer voor het eerst zou zien. En voor een politiek dier als ik mijn hele leven al ben keek ik met plezier uit naar wat zou komen. Op het gemeentehuis haalde ik de volle dozen met allerlei bescheiden op en mijn stembureaucollega’s stonden al te wachten bij gymzaal Jan Wolkerslaan. En al spoedig kwamen ze er ook aan:


DE BURGERS


Vanaf half acht in de ochtend tot na 9 uur in de avond was het geen moment rustig in ons bureau. Oegstgeestenaren stonden uur na uur te wachten, vaak al buiten in de kou en in de rij. Blijmoedig, opgewekt, zonder een onvertogen woord. In het laatste uur trok ik, nog meer dan daarvoor, de rij langs om mensen te bedanken voor hun geduld en gerust te stellen dat ze allen, ook na 9 uur nog naar binnen mochten om hun stem niet verloren te laten gaan. Zo’n 1500 stemmen werden er bij ons uitgebracht, meer dan ooit en wat waren we trots op onze medeburgers. Wat ik later altijd doe: de opkomstpercentages vergelijken en opnieuw zag ik nergens meer dan de Oegstgeester 71 procent. Zo ver mijn oog reikte. Ach ergens in het land zullen we wel verslagen zijn, maar gezien heb ik het niet. Oegstgeest mag zich gelukkig prijzen met zoveel burgerzin. En toch ook met:


DE BESTUURDERS


Er zullen niet veel stembureaus in het land zijn waar de burgemeester om middernacht nog in zijn rondgang langs komt. Burgemeester Emile Jaensch, natuurlijk, kwam wel en ook bij ons. Hij zag hoeveel er nog te doen was. Hij bemoedigde ons en dat hielp op dat moment enorm om door te gaan. Maar hij was ook realistisch genoeg om te erkennen dat de gemeente er de volgende keer alles aan zou moeten doen om een betere spreiding te bevorderen: 1500 in het ene en 200 elders: dat kan veel beter. Ik weet zeker dat deze les geleerd is. Door de bestuurders en ook door hun adviseurs:


DE AMBTENAREN


Onpersoonlijk en bureaucratisch. Dat verwijt treft de ambtenarij vrijwel standaard. Maar hoe anders waren deze woensdag onze ervaringen. Vanaf het eerste moment op het gemeentehuis bij het afhalen tot het inleveren van alle bescheiden bijna een etmaal later: gedurende de gehele dag werden we geïnformeerd, geholpen en bemoedigd. Alsof de verkiezingsambtenaren zich niet bewust waren dat hen de volgende dag nog een zware verwerkingsklus wachtte. Maar de grote verrassing was bij ons in de gymzaal gemeenteambtenaar Katelijne L. Bij het verwerken van de uitslagen, 3000 formulieren op lijst en persoonlijk nummer, gaf zij ons met grote blijmoedigheid, deskundigheid en zonder enig blijk van vermoeidheid assistentie en adviezen. Zonder haar……we moesten er niet aan denken! We? Maar wie zij WE dan?


MIJN COLLEGA’S


Wat zijn we naar elkaar toegegroeid, die lange, lange dag. En wat bleven we opgewekt, hoe zwaar het ook was.“ Nog nooit zo’n verkiezingsdag meegemaakt ”. Dat riepen we meer dan eens. Maar toch, wat een inzet, wat een onversaagdheid. Onze oud-burgemeester Els Timmers, die tot diep in de nacht bleef doorgaan. En die moedige collega, die af en toe gymnastisch moest oefenen tot ze, letterlijk, door de knieën ging. Die moeder en zoon, die toch maar weer een nieuwe stapel pakten om samen te verwerken. Ze waren al 15 uur onafgebroken bezig…… Maar de grootste verrassing moest nog komen:


DE KANJERS VAN GEMEENTEWERKEN


Tegen half 5 in de ochtend ging de buitendeur open en stroomde de gymzaal vol met gele hesjes. Maar dan wel de goede gele hesjes. Ze ruimden de hele zaal vol hokken, tafels, bakken, pionnen, rommel, rotzooi en etensresten in EEN vloeiende beweging op en namens de volle stembakken onder hun hoede. “Morgen weer werken? Ja hoor, waarom niet”. Wat was het een prachtig gezicht om hen in het holst van de ……ochtend bezig te zien. Dank je wel, mannen!


Zestig jaar breng ik mijn stem al uit, een halve eeuw al als lid van een stembureau, maar 15 maart 2023 blijft onvergetelijk!


Ton Kohlbeck, voorzitter Stembureau 8