Afbeelding
Foto: Hans Touw

Politieke bespiegelingen - Het water stijgt

Politiek

‘Het water, het grondwater stijgt…’ Dat bericht stroomde begin februari als een steeds sterker wordende waterstraal door de Juffermansstraat en omringende straten. Bewoners appten en mailden elkaar: ‘Kijk eens in de kruipruimte van je huis. Of anders in je convectorput: daar staat het water hoog, hoger dan het ooit heeft gestaan. Daar staat je cv het grondwater te verwarmen…’

Hoe kon dat nou? Er was toch een paar jaar geleden een aparte regenwaterriolering in de straat en de omgeving aangelegd? Met drainage in het hart van de straat? Die riolering zou toch het wassende water bij extreme regenbuien opvangen en afvoeren, zodat het niet in de huizen zou lopen?

Het had geregend in januari, heel hard, dagenlang. Daar was al vaak voor gewaarschuwd. Als gevolg van klimaatverandering zou het voortaan in januari/februari en in augustus wel eens heel veel water uit de hemel kunnen vallen. Maar gelukkig, de nieuw aangelegde riolering en drainage zouden voor opvang en afvoer van het overtollige regenwater zorgen. In januari/februari van dit jaar liep het anders.
Wat doe je als inwoner in zo’n geval? Bij wie moet je eigenlijk zijn? Dan leg je contact met de gemeente en met het Hoogheemraadschap van Rijnland, ons waterschap. De behulpzame wethouder laat de deskundige gemeentemedewerker uitvoerig uitleggen wat er aan de hand is. Ik citeer: “Op piekmomenten in januari en februari bleek het grondwaterpeil hoger dan 50 centimeter onder het maaiveld. We hebben echter een robuust systeem gebouwd. Er komt nog een nieuwe duiker bij, deze staat in de planning voor 2023-2024.”


Tegelijk krijgen we een lesje in zorgplicht. Het waterschap houdt de afgesproken peilhoogten op niveau; de gemeente heeft de zorgplicht voor het openbaar gebied (straten, stoepen, en dergelijke) en legt systemen aan om het water af te voeren. De bewoner neemt op zijn terrein de noodzakelijke maatregelen: je vangt je eigen regenwater op en: “Kijk of je een drainage realiseert onder de eigen woning. Zorg in de kruipruimte van je huis voor een laag piepschuimbolletjes, die op het water gaan drijven als het water stijgt. De ruimte daarboven blijft dan kurkdroog… “

Een paar weken later liepen apps en mails weer vol met berichten: “Wij hebben een losse pomp gekocht. Via een luik in de kamer ging die aan de slag. Hij werkt goed, maar bij een hoge grondwaterstand komt het water rap weer terug”.
“Wij hadden onder de vloer Tonzon vloerisolatie aangelegd. Als het grondwater omhoog komt, dan blijft dat onder de isolatielaag. Toen onze convectorput werd geplaatst is die isolatielaag doorgesneden. Daardoor komt het water nu boven de isolatielaag te staan”.

Allemaal prachtige maatregelen, maar het kan toch niet zo zijn dat iedere inwoner een eigen pompsysteem aan moet leggen? Waarom wordt het peil van het grondwater in overleg met het waterschap, in perioden van veel regen, niet tijdelijk verlaagd? Het water in de grond stopt niet bij je buitenmuren, het dringt er dwars doorheen.

In de 30-er jaren van de vorige eeuw, toen de wijk gebouwd werd is het mis gegaan. Sloten werden dichtgegooid en is er verzuimd de toenmalige vervangende drainage voldoende te onderhouden. De nieuwe regenwaterriolering werkt helaas nog onvoldoende.
Als het rioleringssysteem goed werkt en waterschap en gemeente stemmen goed af dan hoeft zo’n eigen pomp natuurlijk niet.

We wachten de regenbuien in augustus af….

Harry Vissers

vissers.harry@planet.nl