Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Betere uitvoering verkiezingen

politiek n Er gingen dingen mis bij de gemeenteraadsverkiezingen. De raadsleden namen donderdag unaniem een voorstel aan om aanbevelingen over te nemen voor het verbeteren van de organisatie en uitvoering van deze en andere verkiezingen.

Deze kwesties werden indertijd aangekaart door de partij Lokaal Oegstgeest, die na die verkiezingen in maart 2022 vanwege een klein stemmentekort niet meer terugkwam in de gemeenteraad. Zo moet voor alle kiezers goed en duidelijk zijn, op welke manier ze bezwaren kunnen maken over de gang van zaken op de dag van de verkiezingen. Leden van het centraal stembureau moeten niet meer alleen uit ambtenaren bestaan, maar ook van mensen van buiten het ambtelijk apparaat.

Voorafgaand aan de verkiezingen moet het gemeentebestuur samen met ervaringsdeskundigen de stemlocaties bezoeken, om te kijken of er geen fysieke barrières en obstakels zijn, waarmee het mensen met loop- en beweegbeperkingen moeilijker wordt gemaakt om hun stemrecht uit te oefenen. Daarnaast wil de raad dat er een mobiel stembureau komt, dat bij de bewoners van woonzorgcentra langs gaat, zodat het voor hen gemakkelijker wordt om hun stem uit te brengen. | Archieffoto WTimmers


Minder streng eindtijdenbeleid voor lokale evenementen

politiek n Goed nieuws voor de organisatoren van het Midzomeravondfeest, dat altijd volgde op de Poldercross. Dit lokale evenement, dat al bijna veertig jaar werd georganiseerd, kan ook in de toekomst weer gehouden worden.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er strengere regels gesteld moesten worden aan evenementen in het dorp. Dit om overlast te voorkomen. Zo kwam er een bepaling dat ieder evenement uiterlijk om 23.00 uur beëindigd moest zijn. De regels werden zo streng geïnterpreteerd, dat de organisatie van het Midzomeravondfeest liet weten, dat ze wilden stoppen met het organiseren ervan.

Menig raadslid werd hier op straat over aangesproken. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag bleek dat ze niet blij waren met het verdwijnen van dit soort unieke evenementen. “De regelgeving met betrekking tot de eindtijden had niet het gewenste effect”, zo gaf raadslid Van der Hoeven (CDA) aan. “We willen graag dat het college dit herstelt, zodat dit evenement dat al zo’n veertig jaar wordt georganiseerd, weer mogelijk wordt.”

Alle andere partijen waren het er mee eens: de gemeenteraad wil niet dat nieuw beleid, dat nodig was voor nieuwe, grotere evenementen in Park Landskroon en bij de Klinkenbergerplas, leidt tot negatieve bijeffecten. Zoals het feit dat evenementen die sinds jaar en dag elders in Oegstgeest worden georganiseerd, niet meer kunnen plaatsvinden door die generiek aangescherpte eindtijden.

Wethouder Bus omarmde het voorstel van de gemeenteraad. “Andere organisatoren voelen ook behoefte om langer dan tot 23.00 uur, dus tot 01.00 uur gebruik te maken van die mogelijkheid. Het is goed om scherp te hebben op welke lokale evenementen we dit van toepassing laten zijn. We gaan niet één specifieke organisatie noemen in het beleid. We kijken voor welke andere evenementen de eindtijd van 01.00 uur ook zou kunnen gelden.” Wel liet hij weten dat de eisen voor het organiseren van evenementen, waar het gaat om geluidsnormen en beveiligingsmaatregelen, van toepassing blijven en steeds strenger worden.”

Maar dat is voor later zorg. Raadslid Spaargaren was helemaal enthousiast dat het feest na de poldercross weer terugkomt. Hij riep alle fractievoorzitters en de burgemeester op: “Het is goed dat we allemaal een keer meedoen aan de poldercross. Zo laten we onze commitment aan de gemeenschap écht zien.” Geen enkele politicus deed hierop vervolgens een toezegging dat ze zich graag door de modder wilden rennen.


Organisator Rob Heemskerk is blij met dit geluid uit de gemeenteraad. "Mooi dat de gemeenteraad een versoepeling van het evenementenbeleid wil, maar met mij is nog niets definitiefs besproken. Ik hoop dat we snel weten waar we nu echt aan toe zijn, omdat wij een lange voorbereiding hebben en al vergaderingen in onze agenda hebben staan."


Softdrugs blijft toegestaan in de openbare ruimte

politiek n Een meerderheid van de gemeenteraad volhardt in haar standpunt, dat mensen in een groot deel van Oegstgeest naar hartenlust wiet kunnen blowen. Het argument van Hart voor Oegstgeest en CDA, dat dit drugstoerisme in de hand werkt, kon deze politici niet overtuigen.

In de gemeenten Leiden, Teylingen en Katwijk mogen jongeren en ouderen niet in de openbare ruimte softdrugs gebruiken. In Oegstgeest kan hier nu alleen op gehandhaafd worden, als er sprake is van overlast. Maar ja, wat is overlast? Het handhaven hierop verloopt dus niet altijd even gemakkelijk, zo gaf burgemeester Emile Jaensch eerder al aan.

Raadsleden Baaijens (Hart voor Oegstgeest) en Van der Hoeven probeerden met het indienen van een amendement nog eenmaal om het beleid tegen softdrugsgebruik in de openbare ruimte strenger te maken. Baaijens: “We zijn er blij mee dat het gebruik van lachgas als softdrug in heel Oegstgeest in de openbare ruimte wordt verboden. Dat is een voor iedereen duidelijke regel. We zien graag dat andere softdrugs ook overal in Oegstgeest worden verboden. Dit amendement oordeelt niet over de wenselijkheid van het gebruik van drugs of softdrugs. Het tast de vrijheid van eenieder om drugs te gebruiken niet aan. Het amendement doorkruist het gedoogbeleid voor softdrugs niet. De burgemeester heeft eerder een dringend beroep op ons gedaan om een algemeen verbod in de apv op te nemen voor het gebruik van drugs in de openbare ruimte om te handhaven. We moeten voorkomen dat groepen naar Oegstgeest komen om softdrugs te gebruiken. Er ontstaat dan een gevoel van onveiligheid.”

Van der Hoeven vulde aan: “Met het toestaan van drugsgebruik zijn we drugsgebruik aan het normaliseren en propageren we het. Maar drugsgebruik is niet normaal.” Raadslid Vos (D66) was het hier niet mee eens: “Dit is een beperking van de individuele vrijheid en het gedoogbeleid. Softdrugs zitten in de vergelijkbare categorie als alcohol en verdient een vergelijkbaar beleid.” Raadslid Welling (PrO): vond het voorstel van HvO en CDA ‘disproportioneel’.

Een voorstel van PrO, met als doel om per direct te kunnen handhaven op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte werd wel met algemene stemmen aangenomen. Jaensch liet wel weten dat de gemeente de komende jaren in de gaten blijft houden hoe het gedoogbeleid voor softdrugsblowen in de openbare ruimte uitpakt. Indien nodig, wordt er extra handhaving ingezet. “Zeker als er sprake is van een waterbedeffect. We gaan dit evalueren en bekijken of het beleid goed werkt. Op het moment dat er berichten zijn van boa’s of wijkagenten, dan kom ik terug bij de gemeenteraad.”


Soms onwenselijk

Hoewel er geen verbod komt op het gebruik van softdrugs in Oegstgeest, besloot de raad wel gebieden aan te wijzen waar dat onwenselijk is. De burgemeester zal die plekken aanwijzen. Het gaat vooral om plekken waar veel jongeren komen, zoals scholen. Het gebruiksverbod voor die plekken zal gaan gelden voor alcohol, lachgas en softdrugs.

Midzomeravondfeest. | Foto W v Elk