Vers van de maand

Noem het geen liefde


Noem het geen liefde

noem het gewoon maar een zwak

je maakt me zo

je maakt me zo op mijn gemak

noem het geen liefde

maar je weet wat ik merk

dat zwak is te sterk


Liefde is een groot woord. Hoe vaak is het gefluisterd, gezongen, geschreven. De een is er vol van, de ander stil. Onbeantwoorde liefde stelt teleur. Klikt het dan zijn er twee in de wolken. Maar het kan ook anders.

Daarover dicht en zingt theatermaakster Claudia de Breij (1975) in haar pas verschenen boek “Vasistas, woorden om de wereld te begrijpen” (uitgave Thomas Rap, 2022).

Voor haar zijn liefde, verlangen, afscheid en troost voorbeelden hoe je met taal mensen met elkaar kan verbinden. Jij bent niet de enige die zulke hoogten en diepten meemaakt.

Dat is voor haar de grote verrassing van een dichter: “Je ziet iets dat er al is, bedenkt er nieuwe woorden voor en dan bestaat het eindelijk op zo’n manier dat de anderen het ook kunnen zien.” 

Zoals liefde ook kan betekenen dat je je gekend weet, je bij die ander niet beter of mooier hoeft voor te doen dan je bent. Dat lijkt zwak, omdat het niet groots is, maar bijna vanzelf spreekt. Juist daarin merk je hoe sterk dat zogenaamd zwakke is. Zo gewoon en tegelijk zo bijzonder.


Ronald da Costa


Bachs Goldbergvariaties

muziek n In de Zondagmatinee in De Paulus, 12 februari om 16.00 uur, vertolkt pianiste Klára Würtz Johann Sebastian Bachs Goldbergvariaties.

Hongaarse van geboorte en allang in Nederland, geniet Würtz internationale naam en faam. Gramophone, ’s werelds meest invloedrijke klassieke muziektijdschrift, noemt haar een van de beste musici van nu.

Klára Würtz' begon op haar vijfde met piano spelen en zong van haar zesde tot veertiende jaar in het kinderkoor van de Hongaarse omroep. Dat was hard werken, vertelt ze, haast militaire dienst. Het koor maakte vele reizen naar tal van landen, toerde door werelddelen. In het communistische Hongarije was dit een bijzonder voorrecht. Tijdens de voorstellingen speelde zij, ook pianiste immers, de intermezzo's. Gedurende haar opleiding aan de Liszt Academie in Boedapest nam zij in de jaren 1985-88 deel aan internationale concoursen en viel telkens hoog in de prijzen. Het jaar daarop studeerde zij cum laude af. In 1991 ging ze naar de Verenigde Staten om er volgens contract meer dan honderd recitals in achtendertig verschillende staten te geven. 


Vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene, kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en online via muziekkamer-oegstgeest.org.