Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

De Gemeenteraadsverkiezing 2022 en het verdwenen stembureau Van Wijckerslooth

• Tijdens de Gemeenteraadsverkiezing medio maart 2022 signaleerde ik een ernstig mankement. Op de officiële verkiezingsoproep stond onder meer stembureau Van Wijckerslooth vermeld. Het bureau bleek echter op 16 maart gesloten. Dit mankement betreft dus geen ‘klein bier’. Het gaat over de democratische Rechtsstaat: betrouwbare verkiezingen.

• Via de Oegstgeester Courant van 13 april, 5 oktober en 26 oktober 2022 bracht ik dit ernstige mankement ook onder de aandacht van de Gemeenteraad. Het Raadslid Van den Broek (HvO) signaleerde in de Raad eveneens bovengenoemde en andere tekortkomingen.

• Het heeft maar liefst tot 12 januari 2023 geduurd eer het definitieve evaluatierapport betreffende de Raadsverkiezing 2022 van CRAFT Lean Management B.V. door de Raadscommissie Burger besproken kon worden. Het concept van dit rapport ging alleen naar de griffier (en de voorzitter?) van de Gemeenteraad en mocht desgevraagd door de Raadsleden niet worden ingezien. De bespreking van het definitieve evaluatierapport in de Raadscommissie werd door het Leidsch Dagblad van 13 januari 2023 als volgt samengevat: ‘Er ging veel mis bij de Oegstgeester Raadsverkiezing’, ‘de Raad trekt het boetekleed aan’ en ‘Burgemeester Jaensch onderschrijft de aanbevelingen’. Voor alle duidelijkheid: de Burgemeester is Voorzitter van het Centraal Stembureau.

• 25 januari 2023 werd vervolgens door de Gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarin de Raad de voorzitter van het Centraal Stembureau Jaensch en de griffie opdraagt om liefst 23 aanbevelingen uit het evaluatierapport op te volgen.

• Er blijven desondanks essentiële vragen. Waarom mocht het concept-evaluatierapport niet worden ingezien door de Raadsleden? Niet alleen de voorzitter van het Centraal Stembureau was gehoord door CRAFT, maar ook een flink aantal Raadsleden onder wie de oude en nieuwe fractievoorzitters. Waarom mocht het mailbericht aan de Gemeente, afkomstig van Van Wijckerslooth, d.d. 14 februari 2022 alleen door de Raadsleden worden ingezien bij de griffier? Dat mailbericht is kennelijk essentieel, omdat toen al besloten was het Stembureau Van Wijckerslooth te laten vervallen. 

In het definitieve evaluatierapport staat dat overwogen is om een tent te plaatsen, maar dat daar vanwege de korte voorbereidingstijd van af is gezien. Kort? Eén maand! En niemand heeft om opheldering gevraagd. Evenmin waarom in de gymzaal van de Jan Wolkersschool in Haaswijk twee stembureaus waren gevestigd. En is het juist dat een van die twee bureaus werd bemenst door de stembureauleden van het stembureau Van Wijckerslooth? 

• De onderzoeker van CRAFT doet in zijn definitieve evaluatierapport (pag. 17) ook de aanbeveling aan partijen en Burgemeester om in de Raad een betere afspiegeling van de bevolking van Oegstgeest te verkrijgen. Hoezo beter? Is er dan een onderzoek geweest waaruit blijkt dat die afspiegeling onvoldoende is? Geen Raadslid heeft daarover een vraag gesteld. Evenmin van wie die aanbeveling afkomstig is. Gelukkig heeft de Raad die aanbeveling niet overgenomen. Terecht. Dit is geen taak voor de Burgemeester. Die moet boven de partijen staan en van de partijbesturen afstand bewaren.

• Het definitieve evaluatierapport eindigt met de zin: “Wellicht ander bureau de evaluatie laten uitvoeren i.v.m. de objectiviteit”. Geen Raadslid heeft om uitleg gevraagd.

• In maart a.s. zijn de verkiezingen voor Provinciale staten. Benieuwd wat er dan van al die goede voornemens terecht komt.

mr Jan J.L. de Soeten


FC Oegstgeest steekt zich in het nieuw

voetbal n Afgelopen week vond er een monster-operatie plaats in het clubhuis van voetbalclub FC Oegstgeest. Alle leden ruilden daar hun oude tenue in voor nieuwe kleding.

Het donkerblauw met 'goud' is verruild voor koningsblauw (met helder geel en een randje rood), wat prachtig af zal steken bij de groene velden. Vanaf komend weekend lopen alle teams in het nieuwe tenue rond. 

De nieuwe sokken zijn vanwege een afgebrande sokkenfabriek nog even vertraagd, en dus hebben alle leden komende zaterdag witte sokken aan. Deze worden later gebruikt als trainingssokken.


| Foto Willemien Timmers