Wethouder Tim van Tongeren met de kunstenaars op de opening.
Wethouder Tim van Tongeren met de kunstenaars op de opening. Foto:

Nieuwe expositie Galerie Tijd voor Kunst

kunst n Op vrijdag 13 januari vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe expositie van Galerie Tijd voor Kunst.

Wethouder Tim van Tongeren was gelukkig bereid om wethouder Dick de Groot van cultuur, monumentenzorg en cultureel beleid te vervangen die helaas verhinderd was. In zijn openingswoord ging van Tongeren in op het feit dat kunst kan ontroeren en ging hij met de kunstenaars in gesprek over hun passie en materiaalkeuze.


Greet van Duijn toont werken met verschillende textieltechnieken.

Het werk van Renée de Vries is meestal figuratief, of geabstraheerd figuratief.

Annemarie Vogel vertelt met haar keramiek een verhaal van hoop en veerkracht 

De expositie is te zien in het historische complex Duinzigt, Ruimte voor Ondernemen, aan de Rhijngeesterstraatweg 40D, van 6 januari tot 30 maart op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. 

Duinzigt, Ruimte voor Ondernemen, Rhijngeesterstraatweg 40 D

www.galerietijdvoorkunst.nl


Vervolg van de voorpagina

Door zijn vermogen om met mensen vanuit alle lagen van de bevolking om te gaan, zijn sociale inborst en zijn behoorlijk proactieve houding ontstond al snel een groot, fijnmazig netwerk. "Hierdoor kon ik goed signaleren wat er in het dorp speelde, en daar bruikbaar advies over geven. Het gebeurde vaak dat ik al van dingen op de hoogte was voordat de burgemeester of de teamschef ervan wisten.”


Bushokje

Zijn inbreng werd erg gewaardeerd. ‘What you see, is what you get’ zei oud-burgemeester Els Timmers altijd over hem. “Ik heb hier in Oegstgeest een geweldige tijd gehad. Zo heb ik ooit samen met burgemeester Timmers met Nieuwjaar tot drie uur ’s nachts wachtgehouden in het bushokje op de Leidsestraatweg, om te voorkomen dat het door vuurwerk zou worden vernield. En wat denk je? Het hokje dat wij zo dapper verdedigd hadden, werd om half vier alsnog opgeblazen.” Samen werd ook hard gewerkt aan het bewustmaken van de inwoners van Oegstgeest van, onder andere, de juiste inbraakpreventie. 

De waardering voor zijn inzet werd tastbaar gemaakt toen hij in 2008 de Erepenning van Oegstgeest kreeg. “Ik was buitengewoon vereerd.”


Samen

Natuurlijk heeft Zijlstra ook veel leed aan zich voorbij zien komen, maar dat heeft hij een goede plek weten te geven. “En vanuit de politie is er altijd heel veel begeleiding geweest. Ook in het team waar Oegstgeest nu bij hoort, Leiden-Noord, is er veel saamhorigheid en vangen we elkaar op als er iets is. Ik heb de politie altijd als een goede werkgever ervaren.”

Zijlstra is een man van de korte lijntjes, die een kop koffie gaat drinken bij iemand waarmee hij een lastig telefoongesprek heeft gehad, ambtelijke structuren negeert, en zelf verenigings- of gemeentebestuurders opbelt voor informatie, of om hen juist van informatie te voorzien. Dit creëren van een sterk sociaal netwerk en dat ook onderhouden heeft veel goeds voortgebracht. “Als je van veel dingen op de hoogte bent, kun je vaak nare dingen of escalatie voorkomen.”

Hij vindt het geweldig dat Oegstgeest inmiddels vier wijkagenten heeft. “Dit dorp is daarmee echt spekkoper. Fijn ook dat Dennis Krom vorig jaar zomer al begonnen is als mijn toekomstige vervanger. Zo kan men hier op volle sterkte verder.”

Hoe hij al dat wijkagentenwerk ooit in zijn eentje heeft gedaan, kan hij zich nu ook niet meer voorstellen. “Wel weet ik dat mijn vrouw een jaar na mijn aanstelling hier aan mij vroeg ‘zou het niet weer eens tijd worden dat je ’s avonds thuis bent?’. Dat was voor mij wel een teken om mijn uren een beetje in de gaten te houden. Het is fijn dat er nu vanuit de politie ook begeleiding is voor de wijkagenten en er een operationeel expert ‘boven hangt’ die de boel aanstuurt. Dat was ooit mijn eigen advies.”


Even niets

Ondanks dat Zijlstra nog steeds met veel plezier naar zijn werk gaat, is hij blij om samen met zijn vrouw van zijn pensioen te gaan genieten. "Naarmate je ouder wordt, merk je dat je flexibiliteit om (weer) te veranderen afneemt. Het is goed zo. Eigenlijk moest ik door tot mijn 65e, maar ik kan er nu ook heel mooi tussenuit. Daarbij heb ik bij de marine heel goed leren schoonmaken, en zo iemand kan mijn vrouw thuis goed gebruiken!” Voorlopig gaat hij eerst even niets doen. "En dan gaan we eind februari het noorderlicht bekijken. Als we weer thuis zijn, hang ik de caravan achter de auto en gaan we verdere plannen maken. Daarbij wonen mijn zoon en dochter in de buurt, dus we gaan samen onze draai wel vinden.”

Afscheidsreceptie Menno Zijlstra • Gemeentehuis • 8 februari • 16.00 tot 18.00 uur • Iedereen welkom 

Zijlstra in 2008 bij jongerencentrum Friendz. | Foto Willemien Timmers