Het mooiste

Ik heb een etentje met oud-studiegenoten. We houden dat al 25 jaar vol. De gastheer zit bij een wijnclub en schenkt heerlijke wijn. Een van ons checkt haar mobiel en verontschuldigt zich daarvoor. Haar dochter is die dag gaan demonstreren in het dorpje Lützerath, waar RWE herstart met bruinkoolwinning. ‘Even kijken of ze veilig in de bus terug zit’. Dochterlief is student in Delft en ik ben geraakt door de moed en betrokkenheid van deze twintigjarige. Op een koude januaridag is zij om 7 uur in de ochtend in de bus gestapt naar dit dorp nabij Roermond. Terwijl ik nauwelijks de berichten in de media volg over deze kwestie.

Twee dagen later stuurt iemand me een link van een kleine productie door examenleerlingen van de school Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. De voorstelling heet Tunnelbouwers. Het is een stuk met een beklemmende sfeer: een meisje protesteert tegen steenkoolwinning en raakt bedolven door een aardverschuiving. In de voorstelling wordt prachtig en aangrijpend geacteerd, en met de kennis van nu, heeft het stuk voorspellende waarde. 

Velen van ons weten hoe pubers – in spaarzame momenten – de waarheid kunnen zeggen. Hoe ze de vinger kunnen leggen bij ongemakkelijke waarheden. Mama, je lacht zo weinig, ben je wel gelukkig? Papa, als je je werk niet meer leuk vindt, zoek je toch iets anders! In de voorstelling zegt de hoofdrolspeelster: Wij stellen ons een andere wereld voor, iets minder verrot.

Ik spits mijn oren als ik hoor wat jonge mensen in deze tijd bezighoudt. Het is puur, ongecensureerd en vaak slaan ze de spijker op zijn kop. Vandaag spreken Gretha Thunberg en Luisa Neubauer, Vanessa en Helena de wereldleiders toe in Davos. Het zijn jonge vrouwen die het vuur voelen van strijd en inzet voor een betere wereld. Stop zoveel mogelijk met de winning van fossiele brandstoffen, de aarde zucht en kreunt eronder.

wat je kunt doen voor je kleinkind, is een stap zetten voor het klimaat. Minder vlees eten, een tegel uit je tuin halen, een vliegreis minder. Veel geld verdienen is mooi maar lang niet zo belangrijk voor onze kinderen en kleinkinderen als het investeren in de toekomst van onze planeet. Is januari niet de maand van de goede voornemens?

Richtsje Abma