Afbeelding
Foto:

Vergunning voor Hercules Rhijngeestus in park Landskroon

standbeeld n 'Hercules Rhijngeestus' op het grasveld van Park Landskroon heeft van de gemeente Oegstgeest zonder bezwaar zijn omgevingsvergunning gekregen. Kunstenaar Folkert de Jong kan nu echt met de productie van het bijna vier meter hoge beeld beginnen. 

Hercules Rhijngeestus verbeeldt de Limes, de Oude Rijn, noordgrens van het Romeinse Rijk. De Romeinen wilden niet langer tegen de opstandige Germanen blijven vechten. De plaats in Park Landskroon aan de Oude Rijnsburgerweg waar de mythische Germaanse leider komt, is samen met bewoners, ambtenaren, de wethouder van Cultuur en de kunstenaar gekozen. De plek was al eerder op mogelijk archeologische vondsten onderzocht en is voor Hercules Rhijngeestus vrijgegeven. 

Het idee om een werk van beeldende kunst in Nieuw-Rhijngeest te plaatsen is vanaf het begin ontwikkeld in samenspraak met de Bewonersvereniging Oegstgeest aan de Rijn, inmiddels opgegaan in bewonersvereniging park Landskroon & Nieuw-Rhijngeest. Cultuurfonds Oegstgeest en Vereniging Oud Oegstgeest, inmiddels Historische Vereniging Oegstgeest, hebben de grens van het Romeinse Rijk, de Oude Rijn, als uitgangspunt genomen. Dit past in het subsidiebeleid van de provincie Zuid-Holland: de Limes is inmiddels UNESCO Werelderfgoed.

De uitvoerende bedrijven en belangrijke fondsen hebben ook financieel bijgedragen. VOF Oegstgeest aan de Rijn, samenwerkingsorgaan BPD en de gemeente Oegstgeest fungeert als opdrachtgever van het kunstwerk. Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Nieuw-Rhijngeest en Dura Vermeer realiseert de bouw- en infrastructurele projecten. 

Hendrik Muller Fonds reageerde positief op het ambitieuze plan en ook Mondriaan Fonds is lovend over Folkert de Jongs Hercules Rhijngeestus. De aandacht voor educatie en publieksbegeleiding vond Fonds 1818 het belonen waard. Bijzonder is een particuliere schenking, speciaal bedoeld voor het maken van de film die straks de geschiedenis en het maakproces zal toelichten via de QR-code. 

Folkert de Jong werkt nu aan het definitieve model op maat, geen sinecure als je bedenkt dat het beeld 3 meter 80 hoog wordt. Bij gieterij Kemner in Cuijk nabij Nijmegen wordt Hercules Rhijngeestus in delen in aluminium gegoten om deze later aan elkaar te lassen. Daarna wordt het beeld met kleurcoating afgewerkt. Een spectaculair proces. Transport en plaatsing volgen in de zomer.


Bewoners en scholieren die belangstelling hebben dit proces te volgen kunnen mee op ‘excursie’ naar de studio van Folkert de Jong en de gieterij. Zij geven zich met naam en telefoonnummer op bij de voorzitter van de bewonersvereniging Ida Petter idapetter@gmail.com. 

Hun foto's of videofilmpjes kunnen worden gebruikt voor de film die straks via een QR-code bij het beeld te vinden zal zijn.