Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf zes adressen aan de Rijnsburgerweg in Leiden Joodse inwoners afgevoerd. | Foto Caroline van Tongeren
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf zes adressen aan de Rijnsburgerweg in Leiden Joodse inwoners afgevoerd. | Foto Caroline van Tongeren Foto: Caroline van Tongeren

Stolpersteine gelegd op Rijnsburgerweg

Algemeen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf zes adressen aan de Rijnsburgerweg in Leiden Joodse inwoners afgevoerd. Zij kwamen nooit meer thuis. Om deze mannen en vrouwen te gedenken, zijn op 11 januari bij hun voormalige woonhuizen Stolpersteine (struikelstenen) in de stoep ingemetseld.

Stolpersteine zijn kleine betonnen blokjes waarop een messing plaatje wordt gemonteerd. Daarop is de naam van het slachtoffer, de geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden gegraveerd. De stenen worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Verspreid over Europa liggen er al bijna 100.000 in het wegdek.


Stolpersteine worden niet alleen voor vermoorde Joden uit de Tweede Wereldoorlog gelegd. Ze kunnen ook voor andere slachtoffers van het naziregime geplaatst worden.

Bij het leggen van de stenen aan de Rijnsburgerweg 41, 60, 107, 116, 144 en 163 waren zo’n honderd belangstellenden aanwezig. Bij elk adres werd door een familielid iets verteld over het leven van de voormalige bewoners die daar herdacht werden.

Het Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest heeft ook voor Oegstgeest Stolpersteine besteld. De eerste negen stenen zullen medio 2023 op meerdere plekken in Oegstgeest gelegd worden. De datum waarop de eerste stenen geplaatst zullen worden, zal gepubliceerd worden in de Oegstgeester Courant en op www.herdenken-vieren-oegstgeest.nl.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer struikelstenen komen in Oegstgeest, maar dit kost geld. Eén steen waarmee één slachtoffer herdacht wordt kost 150 euro. Het is mogelijk persoonlijk of met straat, club of bedrijf bij te dragen aan de aankoop van één of meerdere stenen. Belangstellenden kunnen dit laten weten via een mail naar Penningmeester@Herdenken-Vieren-Oegstgeest.nl.