Afbeelding
Foto:

Kerstconcert in cultuurhuis De Paulus

muziek n Op zondag 11 december is er een kerstconcert in cultuurhuis De Paulus. Genoten kan worden van onder andere ‘Uns ist ein Kind geboren’ van G. Ph. Telemann.

De Kerstcantate van Telemann, het hoofdthema van dit concert, is een prachtig werk waardoor bezoekers in kerststemming komen. 

Het concert worden uitgevoerd op barokinstrumenten door studenten en afgestudeerden van het Haags Koninklijk Conservatorium. Met de professionele solisten wordt een uitmuntend concert verzorgd, waarin bezoekers worden meegenomen op een reis door de baroktijd.

Ook worden werken van Purcell, Corelli, Händel en Byrd gespeeld

Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 Oegstgeest, Aanvang 16:00 uur

Tickets (vanaf 12,00 voor studenten) zijn te bestellen via concertovaliante@ziggo.nl.

Zie ook www.concertovaliante.com.


Camerata Trajectina viert Kerst

muziek n Op vrijdag 16 december om 20.00 uur geeft achtkoppig Camerata Trajectina in De Paulus een bevlogen kerstconcert. In oktober vorig jaar en in februari trok dit befaamde ensemble ook hier een volle zaal.

Camerata Trajectina – dat volgend jaar zijn vijftig-jarig bestaan viert – is gespecialiseerd in de muziek en poëzie in de Nederlanden van de zestiende en zeventiende eeuw. In dit concert maken we kerstliederen uit die eeuwen mee, zoals ‘Hoe leyt dit kindeken’. In de jaren dat Rubens (1577–1640) in Antwerpen zijn ‘Aanbidding der Wijzen’ schilderde, klonken rond Kerstmis in de Vlaamse kerken de ‘Cantiones Natalitiæ’. Dat zijn meerstemmig gezette liederen over de geboorte van Christus, in het Latijn en in het Nederlands. In veel van deze liederen staat uiteraard de kerststal centraal: het kindje bevend van kou alsook het stro, het hooi, de os en de ezel; de drie koningen en de herders. De tegenstelling tussen de armoede rond de kribbe en de almacht van het Kindeken wordt met graagte bezongen, evenals het wonder van de onbevlekte ontvangenis. ’Herders hij is geboren’, ‘Sus kintjen sus en crijt niet meer’ zijn heerlijke, eeuwenoude kerstliederen die het hart ook nu verwarmen en herinneringen wekken. Pure schoonheid leggen de vier zangers en vier instrumentalisten van Camerata Trajectina aan de dag. Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en via muziekkamer-oegstgeest.org.


Theaterhuis Amalia nu in Oegstgeest  

theater n Sinds kort is Theaterhuis Amalia gevestigd in Oegstgeest aan de Wijttenbachweg.  

Vanaf november zijn er voorstellingen in dit intieme huiskamertheater. Het biedt podium aan jong, aankomend professioneel muziek, theater- en kleinkunsttalent. Maar ook gevestigde namen komen voorbij. Wie een voorstelling of concert wil bijwonen, kan via theaterhuisamalia.nl reserveren.

Zondagmiddag 11 december om 15.00 uur is het podium voor de singer-songwriter en winnaar van The Voice of Holland, Sem Jansen. Een week later op 18 december is er een optreden van Lizzy, samen met Baer Traa en Merel Sophie. 


Gasten worden bij elke voorstelling ontvangen met een kopje koffie of thee, na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten met elkaar en met de artiesten. 

www.theaterhuisamalia.nl 


Brand in hoogspanningsstation van TenneT aan het Edisonpad in Leiden

Leiden n Op zondag 20 november werd om 12.11 uur een Grip 1 afgekondigd, dat wil zeggen een grootschalige inzet van hulpdiensten.

Brandweerkorpsen uit de hele regio, tot aan Rijpwetering toe, snelden zich naar het Edisonpad in Leiden. Aan dit pad vlakbij de Willem de Zwijgerlaan, was brand in een hoogspanningsstation uitgebroken. Vanwege de heftige rookontwikkeling die in een groot gebied zichtbaar was, moest appartementengebouw Koningsstaete ontruimd worden. In het gebouw van Tennet was een transformator ontploft. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Vanwege de vele rook werd een NL alert afgegeven. Dat gebeurde echter pas op een moment dat de brand al geblust was en de rookontwikkeling sterk verminderd. | Tekst en foto Caroline van Tongeren

Afbeelding