Zestig is het nieuwe … ?

Op 1 juni 2022 werd ik zestig. Ik begon ik aan mijn zevende decennium. Toen ik vijftig werd dacht ik: “Wauw, dat dit me overkomt, dat ik nu al vijftig ben, ongelofelijk.” Maar zestig is helemaal fantastisch. Zestig is het nieuwe vijftig! Althans volgens felicitaties die ik bij gelegenheid van mijn verjaardag ontving.

Op veel van die kaarten staan tegeltjeswijsheden. Eén van die wijsheden blijft me bij. “In ieder oud persoon zit een jong persoon die zich afvraagt wat er in hemelsnaam gebeurd is.” Dit vraag ik mij inderdaad voortdurend af. 

Een andere kaart vertelt mij: “60 jaar worden geeft een hoop voordelen. Je hoeft je niet meer te bewijzen, je mag ongestraft dingen vergeten en alles hoeft niet meer zo snel te gaan. Een reden te meer om een fijn feestje te bouwen!” Ik word sneller moe. De verleiding wordt steeds groter om na het middageten in een luie stoel de ogen dicht te doen voor een dutje. Als ik de laatste tegeltjeswijsheid goed interpreteer, mag ik dit nu gewoon doen! Waarom heb ik dit niet eerder geweten? 


.. geleerd om van een mug geen olifant te maken

Onze maatschappij verheerlijkt jong zijn. Natuurlijk, je staat dan op de top van je lichamelijke vermogens. Daarna gaat dit alleen maar achteruit. Als jongere was ik echter vaak onzeker. “Hoe moet ik deze situatie nu weer aanpakken?” Die onzekerheid verdwijnt naarmate je ouder wordt. Je doet levenservaring op en dat geeft zelfvertrouwen. Is dit niet een voordeel van ouder worden? Een voordeel waar we weinig of niets over horen?

Vooral hoop ik dat ik met de jaren heb geleerd te relativeren. Dat ik problemen niet groter maak dan ze zijn, maar ze in hun juiste verhoudingen zie. Dat ik geleerd heb van een mug geen olifant te maken. 

Sommigen van u denken nu misschien: "Zestig? Wat een jonkie. Hij komt pas kijken! Het beste deel begint met zeventig pas! Zeventig is het nieuwe vijftig!” U hebt natuurlijk gelijk. Ik kom er over tien jaar op terug.

Pastoor Rochus Franken