Bankje bij bushalte Deutzstraat

politiek n Het gemeentebestuur gaat aan de slag om een bankje bij een bushalte te realiseren op de hoek van de Deutzstraat en Rhijngeesterstraatweg.

VVD-raadslid Oosterhuis kaartte de kwestie aan tijdens de raadsvergadering. “Deze bushalte wordt zeer regelmatig gebruikt door bewoners van het Hoefijzergebouw, maar heeft geen bushokje en bankje. Door een inwoner werd ik erop gewezen dat een zwangere vrouw in de bosjes ging zitten omdat er geen bankje was. Met de aankomende herfst en winter met de daarbij gepaard gaande weersomstandigheden wil ik de portefeuillehouder vragen zich bij Arriva hard te maken voor een bushokje plus bankje bij deze bushalte.” Wethouder De Groot informeerde dat bij veertig procent van de bushokjes in Oegstgeest geen bankjes staat. Hij antwoordde verder, dat Arriva hier niet over gaat, maar dat hij hierover in gesprek gaat met de organisatie, die het wel betreft: Clear Channel. 


‘Transparantie ten grave’

politiek n “Er is met de democratie iets fundamenteel mis.” Hart voor Oegstgeest-gemeenteraadslid Jaap van den Broek vindt dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de uitslag ‘mogelijk beïnvloed is’. Dit liet hij donderdagavond weten tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

Na de verkiezingsuitslag bleek dat de partij Lokaal Oegstgeest enkele stemmen tekortkwam voor een raadszetel. Ook werd bekend, dat het stembureau Van Wijckerslooth niet was opengegaan. Op initiatief van Van den Broek spraken alle lijsttrekkers zich indertijd uit voor een transparant bestuur. In een brief vroeg Van den Broek om het onderwerp ‘verkiezingen’ op de agenda te zetten in een vergadering van de commissie Burger in september. Dat gebeurde echter niet; de leden van het presidium (de fractievoorzitters van de zes partijen) besloten dat hier niet inhoudelijk over gepraat zou worden. Alleen de fractievoorzitter van Van den Broeks eigen partij steunde hem. 

Het HvO-raadslid maakte van zijn hart geen moordkuil. Op een ‘J’accuse’-manier liet Van den Broek weten: “Er is met de democratie iets fundamenteel mis. De beloofde transparantie is door het presidium ten grave gedragen. Mijn voorstel om in te stemmen met een evaluatie in plaats van een onderzoek naar de feiten en gebeurtenissen, die vrijwel zeker de uitslag van de verkiezingen hebben beïnvloed, is essentieel. Het gaat hier om een van de meest fundamentele rechten van de burger, om niet gehinderd zijn stem uit te kunnen brengen. Het gaat om de handhaving van de rechtsstaat.”

Van den Broek lichtte toe: “Kern van het onderzoek zou de vraag moeten zijn waarom het stembureau van Van Wijckerslooth op de dag van de verkiezingen gesloten bleef, ondanks de oproep die kiezers thuis kregen om daar te gaan stemmen. De voorzitter van het centraal stembureau (burgemeester Emile Jaensch, red.) heeft geen enkele maatregel genomen om te voorkomen dat kiezers voor een gesloten deur zouden komen te staan. Er hing alleen een briefje dat stemmers bij sporthal De Cuyl terecht konden. Dat is volstrekt onvoldoende, omdat voor een bepaalde categorie inwoners geen transportvoorziening was. Beter was geweest om een stembusstand op het parkeerterrein van Van Wijckerslooth te plaatsen. Van Wijckerslooth was al jaren hét stembureau. Vrijwel zeker hebben veel ouderen afgezien van het gebruik maken van hun kiesrecht, waardoor de uitslag mogelijk beïnvloed is. Het is aan de raad om te besluiten een onafhankelijk bureau aan te wijzen om dit te onderzoeken. De voorzitter van het centraal stembureau zou deze aanpak moeten toejuichen, zodat niet de indruk ontstaat, dat de slager zijn eigen vlees keurt.”

PrO-raadslid Welling vond dat Van den Broek ‘allemaal insinuaties uitte richting presidium en de raad en de medewerkers die geholpen hebben met de verkiezingen’. “Het zijn verdachtmakingen.” Hij vervolgde: “Natuurlijk moet het onderzocht worden. Er komt een evaluatie.” CDA-er Van Blitterswijk wees erop dat Van den Broek dit onderwerp alsnog heeft kunnen bespreken in de gemeenteraadsvergadering. Hij gaf aan dat het ‘ordentelijk’ is, dat de gemeentelijke griffie het aanspreekpunt is in het uit te voeren onderzoek naar de verkiezingen. “Dit onderzoek verloopt heel zorgvuldig en dat is hoe het moet. Verkiezingen zijn een belangrijk moment in ons zijn als gemeenteraad en daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan.” Met uitzondering van Van den Broek waren alle overige raadsleden het daar mee eens.


Zorgen over energiekosten

Politiek n Gemeenteraadslid Van der Hoeven (CDA) vroeg tijdens de raadsvergadering aandacht voor de verenigingen en maatschappelijke organisaties. Ook zij worden geconfronteerd met de exploderende energiekosten. Hij riep het college op om een ‘actieve, ondersteunende rol aan te nemen’.

Wethouder Tim van Tongeren kon laten weten dat deze problematiek alle aandacht van het college heeft. “We realiseren ons dat maatschappelijke instellingen voor soortgelijke vragen komen te staan. Zoals het zwembad, het Dorpscentrum en de bibliotheek. Deze organisaties hebben ons inmiddels benaderd. Met het zwembad hebben we uitgebreid overleg gehad. We hebben de jaarrekeningen van de afgelopen vier jaar doorgenomen en de omzetcijfers tegen het licht gehouden.”

Hij vervolgde: “Optisport, de eigenaar van de zwembaden, heeft elk zwembad in een aparte BV ondergebracht. Als een zwembad om zou vallen, kan dat vanuit de holding gebeuren, zonder dat wij daar iets aan kunnen doen. Ik heb met de financieel directeur afspraken gemaakt; dat zij ons een bankgarantie afgeven, mochten wij tegemoetkomen in de energiekosten, dat dit niet het gevolg heeft dat het in een diepe put verdwijnt en de zaak vervolgens toch failliet gaat. Daar lopen nu gesprekken over.”

Van Tongeren: "Met de bibliotheek staat in oktober een bestuurlijk overleg gepland. Mogelijke oplossingen en tegemoetkomingen zullen we daar bespreken.” De wethouder wees er wel op, dat voor het (financieel) oplossen van alle problemen ‘primair de verantwoordelijkheid bij het Rijk ligt'. "Zij zijn met een uitgebreid pakket bezig met compensatiemaatregelen.”