Huurwoningen aan de Clusiushof. | Archieffoto Willemien Timmers
Huurwoningen aan de Clusiushof. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

‘550 Oegstgeestenaren komen niet aan de bak voor sociale huurwoningen’

politiek n Een voorstel van Lijst Spaargaren om maatregelen te nemen tegen de vastgelopen woningmarkt kreeg donderdagavond onvoldoende steun. Een van de redenen hiervoor was de verwijzing naar statushouders als medeveroorzakers van het woningentekort.

Oorspronkelijk was BVNL mede-indiener, maar omdat het raadslid van deze partij niet aanwezig was, kon hij ook niet als indiener worden aangemerkt. Raadslid Sven Spaargaren pleitte ervoor om ‘spoedzoekers’ versneld onder te brengen ‘in tijdelijke noodwoningcontainers en/of flexwoningen in het buitengebied van Holland Rijnland’. Hij gaf aan: “Reguliere woningzoekenden moeten 7,7 jaar wachten op een woning, terwijl statushouders binnen vier maanden een eigen woning krijgen. Schrap de voorrangsregels voor de huisvesting van asielzoekers.”

Ook stelde Spaargaren: “Schrap het provinciaal verbod tot het bouwen van (tijdelijke) woningen in het buitengebied van Holland Rijnland, in ieder geval voor de randen van dorpen en steden. De woningmarkt loopt nagenoeg vast. Bij Ter Apel moeten mensen buiten slapen. We moeten onorthodoxe maatregelen nemen om huisvesting van doelgroepen te versnellen. Schrap ook de voorrangregeling voor statushouders. Zodat woningzoekenden niet langer gedupeerd worden.”


Schrappen

Wethouder Bus ontraadde de motie. Wel liet hij weten dat bestuurders in Holland Rijnland al in gesprek zijn over opties voor mogelijke beleidswijzigingen ten aanzien van woningbouwmogelijkheden. Het eenzijdig als gemeente proberen te schrappen van provinciale regels lijkt niet realistisch. Wel gaf hij aan dat ook Oegstgeest aan de provincie heeft laten weten voorstander te zijn van mogelijkheden om te bouwen in of aan de randen van het buitengebied.

In de gemeenteraad ontstond een discussie over de vraag in hoeverre statushouders nu wel of niet verantwoordelijk waren of zijn voor de woningnood. Das (D66): “Er zijn ontzettend veel verschillende factoren van invloed op de wachtlijst voor woningzoekenden.” 

Sepers (PrO): “De gemeente heeft de verantwoordelijkheid en wettelijke plicht om statushouders binnen veertien weken op te vangen. Problemen op de woningmarkt worden niet opgelost door het schrappen van voorrang voor statushouders.”


Aan de bak

Meerdere partijen steunden wel de gedachtegang om binnen de regio afspraken te maken en te kijken naar ‘creatieve oplossingen’ om meer woningen erbij te krijgen; al dan niet tijdelijk. Maar uiteindelijk steunde alleen de VVD het voorstel van Spaargaren, waardoor het werd verworpen. Spaargaren was teleurgesteld. “In Oegstgeest zijn er 550 inwoners die bijna acht jaar moeten wachten op een sociale huurwoning. U wilt met dit systeem door. Er komen heel veel statushouders op ons af; dat weet u toch! Waarom wilt u niet acteren en zorgen dat er sociale huurwoningen voor de mensen zijn die al acht jaar op een wachtlijst staan?! U wilt de voorrangsregels in stand houden. Dat leidt tot verdringing waardoor die 550 Oegstgeestenaren nagenoeg niet meer aan de bak komen voor een sociale huurwoning.”


Gemeente voortaan ook via e-mail te bereiken

Politiek n Inwoners die het gemeentebestuur benaderen, moeten dit ook per e-mail kunnen doen. De huidige methode waarbij alleen een contactformulier op de gemeentelijke website kan worden ingevuld, is niet voldoende. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond.

Het initiatief hiervoor kwam van het CDA. Raadslid Van der Hoeven: “Dit lijkt klein bier. Maar het gaat om de houding en het gedrag van het gemeentebestuur wat hierachter schuilgaat. We hebben rondgekeken bij acht gemeenten in de omgeving. Bij zeven van de acht gemeenten is heel snel een e-mailadres te vinden. Alleen bij onze grote broer Leiden niet.”


Burgemeester Emile Jaensch was er helemaal geen voorstander van, dat inwoners en ondernemers allerlei vragen en opmerkingen kunnen gaan e-mailen. “We kregen in het verleden, tot 2015, regelmatig mails die onvolledig waren. Zo moesten we opnieuw met de inzenders in contact treden. Het contactformulier vermijdt dat; je krijgt direct de informatie die nodig is. Mails komen ook in de spam. Daar moet je naar kijken en dat zorgt voor een extra inspanning. Als we dit gaan doen, dan vraagt dat meer capaciteit.”


Jaensch probeerde nog om een draai te geven aan de e-mailmotie. “U hebt het over houding en gedrag van de gemeente. In het coalitieakkoord staat dat het college met een communicatieplan moet komen over laagdrempeligheid van de gemeente. Maak dit onderdeel van het plan.” Al voegde hij er wel aan toe, dat dit niet betekende dat zo’n gemeentelijke e-mail voor inwoners zou worden ingevoerd.


Bereikbaarheid

Jaensch kreeg hierop de voltallige raad tegen zich. Alle politieke partijen steunden het voorstel om een e-mailadres in te voeren, waarmee inwoners en ondernemers met het gemeentebestuur in contact kunnen treden. Zo gaf raadslid Groot (PrO) aan: “Dit beoogt om participatie van de inwoners te verbeteren en de bereikbaarheid van de gemeente te vergroten.”

Jaensch probeerde het nog één keer: “Als iets in de spambox komt en je controleert het niet elke dag, dan kun je termijnen niet halen. Steeds minder gemeenten werken met een algemene mail. Landelijk is de trend om het niet te doen. Ik heb u goed gehoord en ook gewaarschuwd.” Het verweer vond geen draagvlak. De motie werd unaniem aangenomen.”


Jachthaven mag onder voorwaarden uitbreiden

politiek n Al meer dan honderd jaar is Jachthaven Welgelegen aan de Haarlemmertrekvaart onderdeel van de Oegstgeestse gemeenschap. De plannen van de eigenaren om het hoofdgebouw uit te breiden en hiermee ruimte te creëren voor winterstalling van de boten zorgt voor ophef in de omgeving. Na gesprekken met voor- en tegenstanders namen de raadsleden een amendement aan waarin voorwaarden staan voor Jachthaven Welgelegen om haar faciliteiten uit te breiden. 

Zo mag de vernieuwde binnenstalling alleen gebruikt worden voor maximaal vijftig boten, die nu al een plekje hebben in de jachthaven. Verder kan het gebouw een dergelijke omvang hebben, dat er niet alleen die boten kunnen liggen, maar dat er ook ruimte is om de bootjes te manoeuvreren en dat daarbinnen ook onderhoud uitgevoerd kan worden. 


Aan de achterkant van de loods moet een (haag)beplanting komen om het terrein aan het zicht te onttrekken. 


Geen hoge hijskraan

Een vier meter hoge hijskraan om de boten uit het water te halen is voor een meerderheid van de partijen een brug te ver. D66-raadslid Vos: “Een hijskraan vinden we ruimtelijk een iets te grote ingreep. We begrijpen waarom het nodig is, maar ruimtelijk is dat een te grote belasting.”


Het pand zelf wordt ruim zeven meter hoog dus een hijskraan van vier meter zal niet zichtbaar zijn, zo beargumenteerde VVD-raadslid Oosterhuis. Maar raadslid Van Tol (Hart voor Oegstgeest) gaf aan dat er nog altijd mensen op uit kunnen kijken: “Het hangt er vanaf waar je woont.” De partijen D66, Hart voor Oegstgeest, CDA en PrO riepen verder op, dat de loods goed geïsoleerd moet worden, zodat er zo min mogelijk geluidsoverlast zal zijn. Met alleen de stemmen van de VVD tegen werd het amendement aangenomen.