Afbeelding
Foto: Getty Images/iStockphoto

'Oegstgeest Ontmoet' van 4 tot en met 9 oktober

ontmoeting n In de eerste week van oktober staat Oegstgeest weer bol van de activiteiten in de vierde editie van ‘Oegstgeest Ontmoet’. Het organiserend comité is enthousiast, en terecht. In de week van 4 tot en met 9 oktober kan iedereen die op zoek is naar leuke bezigheden, van jong tot oud, deelnemen aan, laagdrempelige activiteiten.

De Oegstgeest Ontmoet-week, zou je de ‘open dag’ van het dorp kunnen noemen. “En ben je nieuwsgierig naar wat er nog meer te doen is in Oegstgeest en wil je je inzetten als vrijwilliger? Kom dan op 4, 5, 6, 7 of 8 oktober langs bij de pop-upwinkel in Winkelcentrum Lange Voort. We zien steeds weer dat bij vrijwilligerswerk contacten van betekenis ontstaan,” zegt Ivonne Janka enthousiast.

Waarom zou je vrijwilliger worden?

Je hoort vaak zeggen dat vrijwilligers onbaatzuchtige mensen zijn die hun tijd beschikbaar stellen voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Na tien jaar krijgen ze een lintje van de burgemeester.

Maar dat hoeft helemaal niet als je vrijwilliger wordt. Ook als je gewoon zelf liever je handen uit de mouwen steekt dan doelloos op de bank zit, kun je vrijwilliger worden. Ook als je door verlies van werk je sociale contacten kwijt bent geraakt kun je vrijwilliger worden. En mensen ontmoeten. Het mes snijdt aan twee kanten. Je mag het ook best voor jezelf doen. En als je dan een ander blij maakt is dat fantastisch.

“Ik ben vrijwilliger bij Fietsmaatjes,” vertelt Max Dohle. “En dat is leuk (als het niet regent). Je hebt onze blauwe duofietsen vast wel eens gezien. Mijn gast Iris en ik doen het vaak rustig aan. We fietsen naar het Joppe of het Valkenburgse meer en drinken daar samen koffie en thee. En Iris is moe en voldaan. En zo onbaatzuchtig ben ik helemaal niet hoor. Stel je voor. Ik fiets ook voor mezelf. Ik kom zelf ook in beweging.”

Fietsmaatjes is bedoeld voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Mensen die daardoor soms in een isolement zitten. Op een elektrische fiets komen deze mensen weer in beweging. Ze kunnen meetrappen, maar dat hoeft niet per se. Ze kunnen het dorp weer eens uit. Naar de Kaag, de bollen of door de duinen. "Ik hoop dat als ik oud en eenzaam ben, ik de fietsbel hoor en de zee weer eens ga zien.”

Heb je belangstelling als fietser of als gast? Kijk dan eens op onze site fietsmaatjesoegstgeest.nl of kom langs in de vrijwilligers-pop-up-winkel in winkelcentrum Lange Voort op 4, 5, 6, 7 of 8 oktober.


Taart en Thee Party

ontmoeting n In tegenstelling tot eerdere berichten organiseert Radius Welzijn in samenwerking met Dorpscentrum Oegstgeest op zondag 9 oktober as een gezellige inloop Taart & Thee Party tussen 14.00 en 16.00 uur met muzikale omlijsting onder het motto ‘Samen taart eten? Ja gezellig!’ in Dorpscentrum Oegstgeest.

Iedereen is van harte welkom en nodig vooral ook iemand uit die alleen is, want samen taart eten is supergezellig en dat is het uiteindelijke doel van ‘Oegstgeest Ontmoet’. Voor vragen: Adinda Heemskerk, Radius Welzijn, 070-7074200.


Leeskring filosofie start in oktober

ONTMOETING n De Leeskring filosofie is een nieuw initiatief in Oegstgeest: een leesclub voor mensen die van een gesprek met diepgang houden. Op donderdagavond 6 oktober, in de week van Oegstgeest Ontmoet, is de startbijeenkomst in Cultuurhuis De Paulus om 20.00 uur. 

Filosofie beslaat een ontzettend breed terrein met de meest uiteenlopende onderwerpen. Voorbeelden hiervan zijn ‘wat is tijd’, ‘bestaat de vrije wil’, ‘wat is rechtvaardigheid’, ‘de zin van het bestaan’, ‘welke rol speelt taal in onze waarneming van de wereld’. 


Door met een klein groepje mensen een filosofieboek te lezen en bij elkaar te komen om het te bespreken, worden we wijzer van het boek én van de gesprekken over ieders interpretatie. Dit levert ook nog eens leuke avonden met goede gesprekken op.

Op donderdag 6 oktober start men met een kennismaking en het uitwisselen van contactgegevens. Er worden groepjes van maximaal vijf personen gevormd die eenmaal per maand ’s avonds afspreken bij elkaar thuis. De keuze voor de te lezen boeken hangt af van de interesses van de deelnemers. 

Ervaring of voorkennis van filosofie is niet nodig. Voor mensen die al veel filosofie gelezen hebben of filosofie hebben gestudeerd is het een mogelijkheid nieuwe mensen te ontmoeten en hun kennis te delen. Bij voldoende interesse kunnen meerdere leeskringen op verschillende niveaus starten. Er zijn geen kosten aan verbonden, behalve natuurlijk de boeken of een bibliotheekabonnement.

Meer informatie op www.filosofiekring.wordpress.com. Aanmelden bij Ingrid de Wilde via dewilde.i@telfort.nl.

Afbeelding