Lineke Zwart.
Lineke Zwart. Foto:

Vrijwilligerswerk

inzet n Van dinsdag 4 tot en met zaterdag 8 oktober (13.00 uur tot 16.00 uur) is de vrijwilligerswinkel, de pop-up store, in Oegstgeest opnieuw geopend. Met dank aan kringloopwinkel SOEK en de winkeliersvereniging, is weer de vrijwilligers pop-up store in de passage van het Lange Voort Winkelcentrum (naast de Jumbo) ingericht met een ruim aanbod van organisaties. Iedereen die passend vrijwilligerswerk zoekt of wil kennismaken met het aanbod is van harte welkom in de gezellige winkel.

Twee vrijwilligers vertellen alvast over hun werk:


Lineke Zwart is bijna tien jaar secretaris van de Zonnebloem, afdeling Oegstgeest. Sinds 1995 is zij volledig blind maar dit is wat zij kan en zij zet zich graag in om de wereld een klein beetje warmer te maken. “Ongeveer tien jaar geleden was ik op zoek naar een extra notuleerklus. Iemand tipte mij dat ze mij bij de Zonnebloem in Oegstgeest waarschijnlijk goed zouden kunnen gebruiken. Ik maakte kennis met een hele leuke groep mensen en begon met notuleren. Voor ik het goed en wel besefte, was ik secretaris. Dat past ook goed bij mij, want ik vind het heerlijk om orde in chaos te brengen en omdat ik iedere keer weer geniet van een onverwacht telefoongesprekje met zomaar iemand die ik verder kan helpen”

In Oegstgeest is de Zonnebloem er vooral voor ouderen die minder mobiel zijn. "We gaan samen op stap of organiseren een gezellige bijeenkomst. Zonnebloemers bieden graag een luisterend oor en proberen van iedere ontmoeting een klein feestje of een intiem moment te maken. Eén glimlach maakt je dag zoveel mooier!”

Lineke Zwart gaat afscheid nemen van de Zonnebloem in Oegstgeest omdat ze in Leiden woont en minder energie heeft dan voorheen. “Informatie over deze functie en ander vrijwilligerswerk is te vinden op www.zonnebloem.nl/oegstgeest of bel naar 071 - 522 76 57”.


Renée Wap woont met haar man al vele jaren in Oegstgeest en werkt als vrijwilliger bij Issoria Hospice & Thuis. Issoria wil in alle opzichten de best passende zorg bieden aan mensen in de laatste levensfase. In een optimale sfeer en huiselijke omgeving wordt, met hart en ziel, zorg gedragen voor mensen die binnen korte tijd verwachten te sterven. “Tijdens mijn studie en werkende leven heb ik eigenlijk altijd ook vrijwilligerswerk gedaan, en daar ben ik na mijn pensioen vijf jaar geleden gewoon mee door gegaan." In Oegstgeest ging ze op zoek naar vrijwilligerswerk met veel persoonlijk contact, en zo kwam ze in contact met het VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve en Terminale Zorg) Leiden en omgeving. Een vrijwilligersorganisatie die mensen ondersteunt die thuis willen overlijden. "Sinds maart 2020 ben ik zorgvrijwilliger en lid van de PR Commissie bij deze mooie organisatie, die sinds de fusie met Hospice Issoria in mei 2021 onder de nieuwe naam Issoria Hospice & Thuis verder gaat.”


"Het is dankbaar werk, heel dicht bij de mensen om wie het gaat en hun naasten. Werk dat vooral gaat om ‘er zijn', met aandacht en warmte, een stukje mee mogen reizen met mensen in hun laatste levensfase, naar hen luisteren, en meebewegen met wat voor hen belangrijk is. Ik hoop dit werk nog lang te kunnen doen. Voor meer informatie: www.issoria.nl of bel naar 071-514 22 75”.

Renée Wap.