Columnist Vissers slaat plank mis

Een columnist mag (gelukkig) heel veel schrijven, maar geen onwaarheden. En dat is wat columnist Harry Vissers wel deed in de OC van 27 juli jl. Zo zei hij over mij dat ik vlak voor de verkiezingen kwam ‘… (met hele andere standpunten dan hij eerder had) met als doel: met voorkeurstemmen gekozen te worden. …’. Dit is aantoonbaar onjuist. Acht van de tien genoemde punten in de advertentie zijn terug te vinden in het VVD-verkiezingsprogramma, wat ik nota bene mede heb geschreven. Het punt ‘Jenergy mag uitbreiden’ werd actueel ná het verkiezingsprogramma, is destijds besproken met de oude VVD-fractie en Jenergy mag nu eindelijk uitbreiden. Het punt ‘Hofbrouckerlaan LOHC/OLTC tweezijdig parkeren handhaven’ was in reactie op een voorstel van het vorige college om dat af te schaffen. Dit is eerder besproken in een commissievergadering door toenmalig VVD-fractielid Rolloos en hebben we het tweezijdig parkeren aldaar - voor nu - weten te handhaven. De heer Vissers en iedere inwoner kunnen deze acht punten terugvinden in het VVD-verkiezingsprogramma op https://oegstgeest.vvd.nl/standpunten.

Een andere onjuistheid van dhr. Vissers is dat hij zei dat ik 'tekeer' was gegaan tegen het college. Ook dit is aantoonbaar onjuist. Wel heb ik stevige kritiek geuit (zo ook de VVD, CDA en BVNL) op het nieuwe coalitieprogramma van PrO/D66/HvO, de coalitiepartijen, niet tegen het college. De OZB-belasting met 36%(!) verhogen en nagenoeg niets doen aan de gemeente-uitgaven, dat is wat PrO/D66/HvO willen en waar mijn grootste bezwaar tegen gericht was. Een gepeperde rekening bij onze inwoners neerleggen. En dat in een tijd dat heel veel inwoners hun koopkracht hard achteruit zien gaan met de torenhoge gasprijzen en -inflatie. Een extreme belastingverhoging die in het bijzonder financieel hard aankomt bij de middeninkomens (onderwijzers, verpleegkundigen, politieagenten). Een belastingverhoging die bovendien niet eens nodig is omdat er miljoenen euro’s over zijn van vorig jaar. En stond die 36% belastingverhoging in de verkiezingsprogramma’s van D66, PrO en HVO? Nee. Terwijl ze voor de verkiezingen ook al wisten hoe Oegstgeest er financieel voor stond. Daar hoor ik dhr. Vissers (D66-prominent) helemaal niet over. ‘Kiezersbedrog’ was de conclusie van ondergetekende en van de VVD. Mijn voorstel is de extreme lastenverhoging voor huizenbezitters te schrappen en zeer kritisch naar de gemeente-uitgaven te kijken. En dat kan wel degelijk. Bezuinigingsvoorbeelden kan ik zo noemen. Dhr Vissers nodig ik graag uit voor een kop koffie. Dan kan ik gelijktijdig het VVD-verkiezingsprogramma laten zien en waar de acht punten staan.

Sven Spaargaren - Gemeenteraadslid Oegstgeest

spaargaren@gemeenteraadoegstgeest.nl


Katten doodgebeten: Vervolg

Even na 15 juni kon u in deze rubriek al kennismaken met Ziggy, de Heilige Birmaan die werd doodgebeten door twee losgebroken husky’s uit Rijnsburg. Helaas was Ziggy niet de enige geliefde kat die die middag in de wijk Oegstgeest aan de Rhijn werd doodgebeten door deze honden. Er waren nog twee slachtoffers: een Bengaal, en Europese Korthaar Fuzzy. De twee uit Rijnsburg ontsnapte husky’s waren op rooftocht door de Oegstgeester wijk, waar ze onder andere werden aangetroffen in een huiskamer met kleine kinderen, in de Jumbo en helaas ook in de tuin van Cathelijne en haar kat Fuzzy.

Na meer dan zes weken blikken wij, Nicole en Cathelijne, eigenaressen van respectievelijk Ziggy en Fuzzy, terug op deze noodlottige dag. Helaas ziet de Nederlandse wet katten niet als gezinsleden, zoals wij dat doen, maar als ‘eigendom’, dus als dingen. Daardoor sta je als eigenaar met je rug tegen de muur en is er weinig erkenning voor wat uiteindelijk in onze ogen een moord van een geliefde dierenvriend en gezinslid is. Helaas ziet ook de dierenpolitie dit als een civiele zaak. Als slachtoffer kun je alleen een schadevergoeding ontvangen voor geleden materiële schade, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat hier om de emotionele impact die een dergelijk incident en verlies heeft. En het gaat om het voorkomen van verder leed voor andere katteneigenaren in de toekomst. Na veel aandringen konden wij eindelijk aangifte doen.

Als je hond een ander dier bijt kun je hiervoor strafrechtelijk vervolgd worden. We begrepen dat er geen maatregelen zijn getroffen omdat op de dag van bezoek de honden aan een ketting lagen. Ook werd er aangegeven dat zelfs als er wel iets van een muilkorfplicht zou zijn, dit dan alleen zou hebben gegolden voor Rijnsburg, omdat deze maatregelen per gemeente worden vastgesteld en niet overdraagbaar zijn.

We zijn verbaasd dat er zo weinig wordt ingegrepen op een probleem dat landelijk steeds vaker voorkomt, temeer omdat in dezelfde week dit wel gebeurde bij drie honden die 16 schapen hadden doodbeten Rosmalen.

Of het een regionaal verschil van aanpak is, blijft onduidelijk. Er is geen landelijk protocol en elke gemeente heeft zijn eigen bijtprotocol. Of deze er is in Oegstgeest is, blijft onduidelijk. De site van de gemeente Oegstgeest heeft in ieder geval geen informatie over bijtincidenten en ook geen formulier om deze te kunnen melden. We zien hier dus een flinke mogelijkheid tot verbetering van beleid en ondersteuning van slachtoffers!

Meld een bijtincident altijd officieel bij de politie. Zij kunnen dan tot hardere sancties overgaan, en daarmee kan mogelijk dit soort groot dierenleed voorkomen worden.

Cathelijne & Nicole

--

Politie Hollands Midden laat weten de eigenaar van de honden een officiële waarschuwing te hebben gegeven. "Zij kwamen niet in het systeem voor.” Ook is er ten strengste op gewezen om de dieren aangelijnd te houden. "We hebben de eigenaar erop gewezen dat bij een nieuw bijtincident de gevolgen groter zullen zijn. Het mag gewoon niet meer gebeuren. Overigens heeft de wijkagent contact gehad met één van de eigenaressen van de katten en hen ingelicht over de betrokkenheid en het handelen van de dierenpolitie / hondenbrigade.”